Linija fronta u Ukrajini u 2023. godini bila je poprilično statična. Ruska paravojna formacija Vagner zauzela je prošle godine grad Bahmut, ali uz velike gubitke. Nakon toga, Rusija je zauzela Avdejevku i na početku 2024. preuzela inicijativu na linijama fronta. Ukrajinci, međutim, imaju druge uspehe, poput obaveštajnih prodora na teritoriju Rusije i dejstva dalekometnim preciznim sredstvima. Prema oceni vojnog analitičara Aleksandra Radića, za snage Kijeva ključno je da vode aktivnu odbranu i uništavaju Rusima vredne objekte u pozadini.

Na današnji dan, u četiri ujutru, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je početak invazije na Ukrajinu, ili kako Moskva to naziva, „specijalne vojne operacije“. Iako se on lično nadao blickrigu, a veći deo sveta mislio da će Rusi poraziti Ukrajinu za samo nekoliko dana, dve godine kasnije, Ukrajinci se i dalje brane. I ne samo da se brane, već uspevaju i da nanesu udarce ruskoj armiji.

Aleksandar Radić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

(Ne)probijanje odbrane i kost u grlu

Vojni analitičar Aleksandar Radić za „Novu“ kaže da su najveći uspesi Rusije u drugoj godini rata bili osvajanje Bahmuta i Avdejevke. Istovremeno, vojska Ukrajine nije uspela da slomi odbrambene linje „armije Z“.

„Vagner je u ime Rusije uzeo Bahmut posle dugotrajnih uličnih borbi, pokazali su da to može da se uradi, ali sa nerazumno visokim gubicima. U prvom delu 2023. polovina gubitaka je zabeležena na ulicama jednog jedinog mesta. Takva cena ne može uvek da se plaća, Rusi su morali da uspore i prepustili su tok zbivanja statičnoj odbrani, što su pokušali da iskoriste Ukrajinci. Zato je lajtmotiv priče 2023. bilo tvrdoglavo nastojanje Ukrajinaca da probiju rusku odbranu. Odlučili su se za Zaporožje, što je prilično predvidljivo za nas, posmatrače sa strane. Kada gledate mapu Ukrajine, kuckate prstom po mestu Tokmak. Nekako je izgledalo da, ako dođete do Tokmaka, onda će vam sve biti lakše, ali treba doći do tamo. Zaista su Ukrajinci krenuli na Tokmak, ali zaglavili su već kod nekih sela koja su nam prvi put postala poznata“, objašnjava Radić.

Avdijevka grad kojeg su mesecima napadale ruske snage Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinci su tako formirali potpuno nove jedinice, ali su se suočili sa ruskom odbrambenom linijom koja je građena tokom cele zime, sa dubokim minskim poljima, protivtenkovskim preprekama i sa manevarskim jedinicama koje su brzo dolazile i intervenisale tamo gde se primeti da bi Ukrajinci mogli da prodru.

„Zato smo došli do kraja 2023. sa linijom fronta koja je bila neverovatno slična početku 2023. Ako izuzmemo Bahmut, sva ostala pomeranja su slabo uočljiva. Rusi su u oktobru prošle godine odlučili da preuzmu inicijativu i krenuli u odsecanje Avdejevke. To mesto im je bila kost u grlu od 2014. Ona je na putu od Donjecka prema Kramatorsku i Slavjansku, i njih je Avdejevka ugrožavala“, kaže vojni analitičar.

Foto:Sirena telegram channel via AP

Dva prodora

Prema njegovim rečima, uspesi Ukrajinaca na drugim poljima prošli su ispod radara, a zaslužili su da budu u prvom planu.

„To su njihovi obaveštajni prodori koji su dovodili do atentata, napada na industrijske objekte, napada dronovima na strategijske bombardere daleko od granice. Drugi domet je dejstvo dalekometnim preciznim sredstvima od Zapada. Ukrajinci su imali uspeha sa raketama „Storm Shadow“ i koristili su HIMARS-e, ali su se trudili da ih što efikasnije koriste. Tokom 2023. Rusi su u mnogim situacijama pretrpeli gubitke, ginuli su visoki oficiri, uništeni su neki od ratnih brodova. Scenario je u većini slučajeva isti. Amerikanci, Britanci i ostali saveznici Ukrajine prikupljaju obaveštajne podatke, kad se identifikuje ruski objekat, stupa se u akciju, Ukrajinci preuzimaju izvšrenje“, ističe Radić.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Shutterstock/:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Situacija se promenila na jesen prošle godine, kada obe strane masovno počinju da upotrebljavaju FPV dronove. Više Ukrajinci, jer imaju veće tržište. Kako su se praznila skladišta artiljerijske municije, snage Kijeva su donovima parirale tom nedostaku.

Ciljevi za 2024.

Treća godina rata mogla bi da donese pomeranje linija na frontu, ukoliko Ukrajina dobije neophodnu podršku zapadnih saveznika.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ukrajinci ulaze u 2024. sa ruskom inicijativom po čitavom frontu. Ta inicijativa sada dovodi do rezultata taktičke prirode, nisu velika pomeranja. Nalaze se pod snažnim pritiskom i očekuju podršku Zapada, pre svega u visokotehnološkim sredstvima koja su precizna i koja će omogućiti da nastave sa pritiskom na Ruse po dubini. Ukrajinci pokazuju dozu pesimizma, ali njihova situacija nije loša, oni još uvek drže front. Pre dve godine, situacija je izgledala nepopravljivo loše, niko nije mislio da će držati liniju fronta ovoliko duboko na istoku“, ocenio je vojni analitičar.

Prema njegovim rečima, Ukrajina u 2024. mora da vodi aktivnu odbranu, da drži liniju fronta, da svaki ustupak na terenu Rusima naplati što je više moguće u živoj sili i tehnici. Naposletku, treba da nastavi sa taktikom koja donosi najviće uspeha – da, korsteći visokoprecizna sredstva velikog dometa, uništava Rusima vredne objekte u pozadini.

Kada je o ruskoj vojsci reč, oni će verovatno nastaviti sa započetom inicijativom na frontu.

BONUS VIDEO Kako su srpski mediji izveštavali u toku dve godine rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare