Šefik Džaferović Foto:EPA-EFE/Malton Dibra

Predsedavajući Predsedništva BiH Šafik Džaferović izjavio je danas u Briselu, da je zamolio EU da Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata za članstvo u Uniju, dodajucih da, ako je neka zemlja zaslužila da dobije taj status, onda je to BiH.

Džaferović je nakon Samita EU-Zapadni Balkan rekao novinarima da je na sastanku bila otvorena rasprava koja je sasvim sigurno pokazla da postoji jasna i nedvosmislena evropska perspektiva svih država Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

“Data je podrška državama u ispunjavanju uslova, i što pre ispune uslove, pre će postati članice EU, i to je danas potpuno jasno rečeno”, rekao je Džaferovoić.

On je preneo i da je na sastanku poručio da bi bilo nepravedno da BiH bude izostavljena iz dodele statusa kandidata za članstvo, nakon što je Evropska komisija odlučila da predloži Savetu da se Ukrajini, Moldaviji dodeli taj status, što je, kaže, očigledno učinjeno iz geostrateških i geopolitičkih ralzoga.

“Smatram i rekao sam da bi bilo nepravedno da BiH bude izostavljena iz dodele statusa kandidata, takođe iz geostrateških i geopolitickcih razloga, imajući u vidu šta je sve BiH prošla. Zamolio sam Savet da BiH dodeli status kandidata, a da li će to i biti, ne znam”, rekao je Džaferović.

Dodao je da ne zna kakvu će odluku Savet doneti, ali da sa sigurnošću u ovom trenutku može reći da će u budućnosti biti mnogo bliskiji odnos između država Zapadnog Balkana sa administracijom EU.

On je dodao i da se promenila filozofija, te da je u EU pristuna svest da Unija mora mnogo više da vodi racucna o stanju u državama Zapadnog Balkana i o samom regionu, koji je njen deo.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao da niko nije protiv evropske perspektive bilo koje države Zapadnog Balkana, upravo suprotvno, svi su snažno za evropsku perspektivu tih država, ali da postoje različita mišljenja kada je u ptianju način integracije, ispunjavanja uslova, a to su, dodao je, detalji o kojima nije želeo da govori sada.

“BiH ima snažnu podršku svih za svoj evropski put”, rekao je Džaferović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Džaferović je rekao da nema ništa protiv statusa kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, ali i konstatovao da, ako postoji zemlja koja je zaslužila status kandidata iz geostrateških interesa, onda je to BiH.

“Nemam ništa protiv statusa kandidata za Ukrajinu, Moldaviju, želim im sve najbolje, ali ne mogu da ne primetim da se nije toliko vodilo računa o geostrateškim interesima kada je u pitanju BiH”, rekao je Džaferović.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare