Metju Palmer
Metju Palmer Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Direktorka za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajkhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer izjavili su danas u Neumu da pregovori stranaka iz Federacije BiH o izmenama Izbornog zakona idu „korak po korak“.

Oni su izrazili umereni optimizam u pogledu mogućnosti postizanja dogovora.

Ajkhorst je rekla da su svi politički subjekti koji su prisutni u Neumu pokazali izuzetnu konstruktivnost, navodeći da ne može iznositi više detalja o pregovorima.

Palmer je izjavio da je urađeno dosta dobrog posla, te da se ide „korak po korak“.

PROČITAJTE JOŠ:

On je zahvalio OEBS-u koji je ustupio svoje eksperte, navodeći da će, da bi se udovoljilo presudama Suda za ljudska prava, biti potrebno da se urade i promene u Ustavu BiH, što, ocenio je, nije lak proces.

Prema njegovim rečima, pregovori o izbornom modelu, kako i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH, zahteva naporan rad da bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Odgovarajući na pitanja novinara da li postoji neki konkretan predlog međunarodne zajednice, Palmer je rekao da ne postoji neki konkretan predlog niti nacrt o kojem se razgovara.

„Mi intenzivno radimo sa domaćim akterima sa analiziranjem svih pitanja koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno da bismo došli do adekvatnog rešenja“, naveo je američki diplomata.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici SDA, HDZ BIH, SBB-a i Naroda i pravde.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu, uslovivši nastavak pregovora o izbornoj reformi deblokadom rada institucija BiH od predstavnika RS.

Najspornija pitanja u pregovorima su izbor članova Predsedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Bonus video: Posledice američkih sankcija Veselinoviću i Radoičiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar