Mali, puč
Foto: EPA-EFE/H.DIAKITE

Afrička unija suspendovala je danas članstvo Malija u toj organizaciji kao odgovor na zbacivanje predsednika i vlade u puču grupe pobunjenih oficira i vojnika.

Suspenzija će trajati dok se u Maliju ponovo ne uspostavi ustavni poredak, navodi u saopštenju odeljenje AU za mir i bezbednost.

Afrička unija zatražila je oslobađanje predsednika Ibrahima Bubakara Kejte i drugih visokih zvaničnika, prenosi Rojters.

Američki šef diplomatije Majk Pompeo danas je „čvrsto osudio“ vojno preuzimanje vlasti u Maliju i zatražio da se osiguraju „sloboda i bezbednost državnih zvaničnika“.

„SAD čvrsto osuđuju pobunu od 18. avgusta u Maliju kao što osuđujemo svako preuzimanje vlasti silom“, rekao je Pompeo u saopštenju, ne koristeći izraz državni udar.

Malijski vojnici obećali su danas, nakon što ih je međunarodna zajednica osudila, da će organizovati nove izbore. U izjavi, koju je noćas prenela državna radiotelevizija ORTM, vođe državnog udara su saopštile da je formiran Nacionalnog komitet za spas naroda sa ciljem da sprovede političke tranziciju u Maliju.

Podsetimo, pokušaj državnog udara u ovoj zapadnoafričkoj državi počeo je u utorak ujutru pucnjavom u najvećoj vojnoj bazi u Bamaku, glavnom gradu Malija.

Do hapšenja je došlo nekoliko sati pošto je grupa nezadovoljnih nižih oficira vojske privelo nadređene i preuzelo kontrolu nad bazom Kati, 15 kilometara od centra Bamaka. Predsednik Malija podneo je ostavku pošto su ga pobunjenici uhapsili.

Ovu pobunu osudile su regionalna organizacija Ekovas (Ecowas), Afrička unija i Francuska, čija je kolonija bio Mali.

Podsetimo, predsednik Malija je osvojio drugi predsednički mandat na izborima 2018. godine. Od juna meseca, on se suočava sa masovnim protestima u kojima pozivaju na njegovu ostavku zbog navodne korupcije i pogoršanja bezbednosti.

Vojna baza Kati je bila centar pobune i pre osam godina, kada su nezadovoljni vojnici bili ljuti na više oficire koji nisu zaustavili džihadiste i pobunjenike iz naroda Tuareg u pokušaju da zauzmu sever zemlje. Pobuna je dovela do vojnog udara koji je srušio tadašnjeg predsednika Amadoua Toumanija Tourea i ubrzao pad severnog dela Malija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar