Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Protesti su održani u nekoliko poljskih gradova, nakon što je advokat porodice 30-godišnje žene, povezao njenu smrt sa strogim zakonima o abortusu.

Tridesetogodišnja žena, identifikovana kao Izabela, preminula je 22. septembra ove godine, ali je porodični advokat Jolanta Budzovska, vezu između njene smrti i strogog Zakona o abortusu, iznela tek sada.

Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:Lukasz Cynalewski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Naime, abortus je u Poljskoj dozvoljen samo u slučajevima kada je trudnoća posledica silovanja, nastala iz incestnog odnosa ili kada ugrožava zdravlje i život majke.

Preminula žena je bila u 22. nedelji trudnoće kada je prebačena u bolnicu u Pščini, malom južnom gradu u blizini Katovica, nedaleko od granice sa Češkom. Njenom fetusu je nedostajala amnionska tečnost i, prema tvitu gospođe Budzovske, lekari su čekali da fetus umre. Izabela je navodno poslala poruku u kojoj je rekla da joj temperatura raste i da je zabrinuta da će doći do septičkog šoka, što je potom dovelo do njene smrti.

 

Kada je snimak pokazao da je fetus mrtav, lekari u bolnici u Pščini, u južnoj Poljskoj, odlučili su da urade carski rez. Advokat porodice Jolanta Budzovska rekla je da je Izabelino srce stalo na putu do operacione sale i da je umrla uprkos naporima da je reanimiraju.

Advokatica tvrdi da su strožija zakonska ograničenja doprinela tome da lekari predugo čekaju da reaguju. Ona dalje navodi da je smrt žene posledica kontroverzne presude Ustavnog suda kojom je uvedena skoro potpuna zabrana abortusa, jer su lekari pacijentkinje, u strahu od posledica prekida trudnoće, umesto toga čekali da fetus umre.

Antonina Levandovska iz Federacije za žene i planiranje porodice, u intrevjuu za BBC, kaže: „Mislim da je odluka zakomplikovala bolničke procedure, jer su medicinski radnici sada preplašeni. Oni ne poznaju zakon iznutra, samo znaju da postoji zabrana abortusa i plaše se da reaguju. Ona je rekla da Federacija organizuje pravne radionice u klinikama i bolnicama širom zemlje kako bi podigla svest o tome šta se može, a šta ne može učiniti.“

Provladini komentatori i konzervativna pravna organizacija „Ordo Iuris“ rekli su da je zakon veoma jednostavan, i da je prva dužnost lekara da spasu pacijenta. Advokat porodice se složio da je prekid trudnoće u ovom slučaju bio moguć po zakonu, ali je sugerisao da je doneta loša procena, a zatim i odluka, koja je ženu koštala života.

U svom saopštenju, bolnica je bila izričita da su lekari i babice učinili sve što su mogli i da su sve odluke zasnovane isključivo na brizi za majku i fetus. Dodaju da je procena pravnog statusa u vezi sa abortusom bila posebno pitanje, i naglašavaju da su : „sve medicinske odluke donete uzimajući u obzir zakonske odredbe i standarde ponašanja koji su na snazi u Poljskoj“, prenosi BBC.

Vlada Poljske kaže da Zakon nije kriv za Izabelinu smrt, već je u pitanju greška lekara.

Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:David Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

U ponedeljak, na državni praznik u pretežno rimokatoličkoj Poljskoj, održani su tihi protesti protiv skoro potpune zabrane abortusa u Krakovu, Varšavi i Gdanjsku. Demonstranti su okrivili prošlogodišnji zakon o abortusu, koji je zabranio prekid trudnoće u slučajevima fetalnih defekata.

Podsećamo da su protesti protiv zabrane abortusa u Poljskoj održani i u januaru ove godine kada je stupila na snagu odluka Ustavnog suda iz oktobra 2020. da je prekid trudnoće sa fetalnim manama neustavan, čime je eliminisan najčešće korišćeni slučaj za legalan abortus. Desetine hiljada Poljakinja izašle su na ulice, ali Zakon nije ukinut ni promenjen.

Izabela je iza sebe ostavila muža i ćerku. Porodica i porodični advokat ističu nadu da će rešenje ovog slučaja u korist pokojne Izabele dovesti do izmene Zakona o zabrani abortusa u Poljskoj, prenosi Rojters.

 

BONUS VIDEO: Pravo na abortus- Željko Vasić, Mima Fazlagić

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare