Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Ukrajinska vojska nedavno je sprovela veliku kontraofanzivu na istoku i jugu zemlje, gde je potpuno potukla ruske snage. Kremlj je na to odgovorio referendumima o pripajanju Rusiji, a Vladimir Putin i zvanično je anektirao deo ukrajinske teritorije. Iako će se ofanziva ukrajinske vojske nastaviti u istom pravcu, postoji mogućnost da Putinove trupe spremaju pregrupisanje i adut koji im je do sada mnogo puta pomogao - zimu.

Nedavna kontraofanziva ukrajinske vojske, tokom koje su oslobođeni gradovi Izjum, Kupjansk i Balaklija, iznenadila je ruske trupe koje su se masovno povukle iz Harkovske oblasti. Iako je Ukrajina ovim ostvarila veliki trijumf na istočnom frontu, postavlja se pitanje da li su ruske trupe potučene, ili samo čekaju momenat za pregrupisanje.

Iako je prvobitno najavljeno da će kontraofanziva biti sprovedena u oblasti Hersona, zvanični Kijev iznenadio je Rusiju, ali i ostatak sveta.

Foto: Gints Ivuskans / AFP / Profimedia

Tako je nedavno počeo veliki napad Ukrajine na ruske trupe koje su pre nekoliko meseci zauzele Harkovsku oblast na jugu.

Nakon što su svet preplavile tada još neproverene informacije o napretku ukrajinskih trupa, predsednik Vladimir Zelenski ubrzo je objavio presek stanja na frontu.

Prema njegovim tvrdnjama, Ukrajina je povratila 6.000 kvadratnih metara teritorije koju je Rusija prethodno zauzela. Od ključnih gradova, pod kontrolom Kijeva ponovo su Izjum, Kupjansk i Balaklija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike“, rekao je Zelenski.

Ukrajina je pooštrila svoju operativnu bezbednost poslednjih nedelja, podelivši nekoliko detalja o široko očekivanoj kontraofanzivi na istoku i jugu. Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofanzivu jugoistočno od Harkova, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija održava značajnu vojnu kontrolu od početka rata.

Slom ili pregrupisavanje?

Mnogi analitičari su ocenili da je Ukrajina ovom kontraofanzivom ostvarila veliki trijumf nakon skoro sedam meseci rata. Ovo je ujedno i prvi put da su trupe iz Kijeva napale protivnika, koji je potisnut do regiona Donjecka i granice sa Rusijom.

Deo uspeha leži u razmeni operativnih podataka sa američkim službama, ali i oružju koje je stiglo sa zapada.

Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Naime, zapadne zemlje uspele su da u Ukrajinu dopreme nekoliko raketnih sistema HIMARS, kao i rakete neophodne za kontranapad. Pored toga, stigla je i velika količina municije, što je omogućilo Ukrajincima da pokrenu kontraofanzivu.

Još jedan bitan segment je i obuka vojnika za korišćenje pomenute opreme, koja se prethodnih meseci odvijala u Velikoj Britaniji.

Uz sve ove faktore, Ukrajina je bila spremna da napadne.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Samo nekoliko sati nakon pokretanja kontraofanzive, svet su obišle informacije, ali i fotografije ruskih vojnika koji se sve više povlače iz Harkovske ka Donjeckoj oblasti.

Međutim, postoje oni koji upozoravaju na moguće pregrupisanje Rusija i ponovno iznenađenje u Ukrajini.

Ruski zvaničnici, pre svega bivši predsednik Dmitrij Medvedev, i ranije su upozoravali da je njihov cilj da rat u Ukrajini potraje, kao i da će zima biti povoljna po Rusiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poznato je da je malo ko navikao na rusku i ukrajinsku zimu, a upravo to može biti karta na koju igra Kremlj. Tamošnji vojnici obučeni su za ratovanje po izuzetno niskim temperaturama, a uz to imaju i odgovarajuću opremu.

U slučaju da se žestoki sukobi nastave i tokom zimskih meseci, izvesno je da će Ukrajini ponovo biti potrebna pomoć zapada – u vidu opreme i tehnike, što Rusija može da iskoristi za kontranapad.

Istovremeno, evropske zemlje će u zimskim mesecima biti fokusirane na sopstvene probleme, koje je izazvao upravo rat u Ukrajini i prekid uvoza energenata iz Rusije, stoga je moguće da neće pomagati Ukrajini u istoj meri kao do sada.

BONUS VIDEO „Zapad želi da uništi Rusiju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare