Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je da će izmene Zakona o slobodi veroispovesti biti uvrštene u dnevni red Skupštine, ocenivši da to pitanje treba što pre rešiti i skloniti sa dnevnog reda. Poručio je da ne postoji nikakva opasnost za nacionalne interese i da "zakon niti ima nameru da gasi, niti da osniva crkve" i druge verske zajednice, već da se građanima omogući ostvarivanje prava na jednak način.

Abazović je podgoričkim “Vijestima“ rekao da smatra da je u pitanju liberalan, praktičan i evropski zakon, i da nije diskriminatorski.

„Usvajanjem Predloga zakona ćemo u potpunosti dovesti u istu pravnu ravan sve verske zajednice i sve će biti deo jedinstvenog pravnog poretka“, rekao je Abazović i dodao da su uspeli da urade ono što prethodna vlast nije za 30 godina.

Poručio je da ne postoji nikakva opasnost za nacionalne interese i da „zakon niti ima nameru da gasi, niti da osniva crkve“ i druge verske zajednice, već da se građanima omogući ostvarivanje prava na jednak način.

„Ovo što su sad integrisane promene, to je DPS nudio 15 dana pred početak izborne kampanje predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske“, rekao je Abazović.

Kazao je da nema potreba za podizanjem tenzija, već da je vreme da se Crna Gora pomiri.

Kada je u pitanju sednica Glavnog odbora njegove stranke URA, na kojoj su većinski podržane izmene Zakona o slobodi veroispovesti, Abazović je kazao da su oni koji nisu bili saglasni sa tim najviše zamerki imali na kratak rok u kojem su im predstavljene izmene dokumenta.

„Lično sam mislio da ovo pitanje treba što pre staviti ad akta i mislim da imamo bolji tekst nego samo brisanje spornih članova“, kazao je Abazović.

Rekao je na Glavnom odboru Ure 38 članova bilo za, 11 protiv i da je pet članova bilo uzdržano.

„Svi poslanici Ure će to podržati, ali dozvolite da oni imaju pravo na svoje mišljenje“, rekao je Abazović.

URA će podneti dva amandmana koji će, kako je kazao, dodatno poboljšati zakon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar