Dritan Abazović Foto: gov.me

Predstavnici radnika nikšićke Željezare dobili su obećanje od premijera Dritana Abazovića da će do srede biti rešeni problemi i da će kompaniju preuzeti Vlada i biznismen Miodrag Daka Davidović. Abazović je tokom noći razgovarao sa radnicima koji su protestovali na vrhu uprave zgrade preteći da će skočiti. „Vidimo rešenje, čekamo do srede, ali verujemo da je ovo završeno. Sastanak je bio na najvišem mogućem nivou tako da se nadamo da je agonija završena“, rekao je predsednik sindikata Željezare, Ivan Vujović.

Nezadovoljni ishodom razgovora sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem radnici Željezare održali su juče zbor i posle toga protest nastavili na krovu upravne zgrade, insistirajući da sa njima hitno razgovara premijer Dritan Abazović.

Abazović je posle toga kasno sinoć na Telegram nalogu objavio da je krenuo ka Nikšiću iz Rožaja gde je govorio na manifestaciji Dani dijaspore – iseljenika 2022.

Na sastanku sa radnicima, Abazović je ponovio da su problemi u Željezari nasleđeni i da treba raditi na tome da se poštuje dogovor koji je ranije postignut o statusu preduzeća i radnika.

Ministar Đurović je ranije saopštio radnicima da moraju sačekati mišljenje Evropske komisije (EK) u vezi plana države da uđe sa Miodragom Davidovićem u vlasničku strukturu fabrike.

Kazao im je kako je najbolje rešenje da uzmu otpremnine u iznosu od 5.000 do 7.000 evra, ali je to njima neprihvatljivo. Radnici su poručili da ih niko, pa ni Vlada neće vući za nos.

Pre dva meseca kompanija Tosjali Holding (Toščelik) je najavila povlačenje iz Željezare i tada su radnici dobili informaciju da njih 229 ostaje bez posla. Deo njih zauzeo je prostorije fabrike, zbog čega su protiv pregovaračkog tima Turci podneli krivične prijave.

Radnici su u više navrata dolazili ispred Vlade u majicama sa brojem 229, koji simbolizuje broj otkaza, dok su im premijer i ministri poručivali da stoje iza radnika.

BONUS VIDEO: Abazović Đukanoviću bi bilo dobro da se penzioniše

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar