Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Crnogorski parlament danas je usvojio izmene Zakona o državnom tužilaštvu. Ovim je prestao mandat specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, a potpredsednik Vlade Dritan Abazović poručio je "da ruka pravde dobija na snazi".

POGLEDAJTE JOŠ:

„Usvojen Zakon o državnom tužilaštvu. Inkorporirane su još dve sugestije Venecijanske Komisije. Kreće snažna borba protiv korupcije i kriminala! Ruka pravde dobija na snazi. Evropski put je put vladavine prava. Hvala svima na podršci. Može Crna Gora!“, napisao je Abzović na svom Tviter nalogu.

Izmenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog saveta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog saveta (TS).

Novi Savet bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine. Izmenama je predviđeno da se za vršioca dužnosti (v.d.) VDT-a mogu birati i iskusni pravnici van tužilaštva.

Na Zakon su podneta 24 amandmana, od kojih su četiri amandmana Odbora za politički sistem postali sastavni deo Zakona, kao i pet amandmana Miloša Konatara.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar