Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Nije dovoljno promeniti vlast nakon 30 godina, već moramo promeniti ponašanje i loše navike. Potrebni su nam novi ljudi u politici, koji nisu kontaminirani politikom podela i nacionalizma. Bez tog iskoraka, nikada nećemo promeniti Crnu Goru", izjavio je danas potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović

U predavanju na prestižnoj Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je ključni zadatak Crne Gore u narednom periodu izgradnja vladavine prava, a da iza svakog nacionalizma uvek stoje korupcija i organizovani kriminal.

„Nije to slučaj samo u Crnoj Gori, već i u gotovo svim državama Balkana. Kada god vidite poliičare koji svoj narativ baziraju isključivo na etno-nacionalnim podelama, znajte da iza njega uvek stoje korupcija, zloupotrebe državnih sredstava i kriminalne grupe. Zbog toga su nam potrebni novi ljudi, nove generacije neopterećenih i modernih političkih elita koje će povući region ka evropskim vrijednostima“, ukazao je Abazović.

On je naglasio da se moraju izbrisati granice u glavama, ali i fizičke granice između država, kako bi se podstakla mobilnost i saradnja ljudi.

„EU je to davno uradila, a vreme je da zemlje Zapadnog Balkana krenu tim putem. Moramo jačati saradnju i mobilnost kako bi stvorili preduslove za pomirenje i ekonomsko jačanje naših država“, ukazao je Abazović.

Istakao je da je ipak veliki optimista kako za stanje i evropski put Crne Gore, tako i za ukupan napredak država Zapadnog Balkana.

„Ali moramo osjetiti veću podršku Evropske komisije, članica EU i drugih zapadnih partnera. Po mom sudu, zemlje Zapadnog Balkana imaju samo jedan dobar izbor – a to je da budu članice Evropske unije (EU) i jačaju evropske vrednosti“, zaključio je Abazović.

Bečka Diplomatska akademija jedna je od najstarijih diplomatskih evropskih institucija, a osnovana je 1754. godine u cilju medijacije između Osmanskog carstva i balkanskih država.

BONUS VIDEO: Dritan o tome zašto se ne hapse visoki funkcioneri DPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare