Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je da ideja oko objedinjavanja izbora u jednom danu nije nova. Nakon što je izabrana Vlada na čijem je čelu on je poručio da bi potpisao Temeljni ugovor sa SPC ako je u skladu sa Ustavom. Istakao je i da je zadovoljan što je došlo do izbora u tužilačkim institucijama.

Komentarišući objedinjavanje izbora kazao je da je za to ako se postigne konsenzus.

„Svakako da ukupna izborna reforma mora da podrazumeva kategoriju generalnih izbora“

„Postoji pravna dilema je li to moguće sprovesti. Ostajem pri stavu da ništa nema neozbiljnije nego da tokom juna, svakog vikenda, idemo na izbore. Ako imamo mehanizam da ih prolongiramo, mislim da bi to bilo mnogo racionalnije rješenje“.

Premijer je spreman da ode i u Kijev

Odgovarajući na pitanja o dešavanjima u Ukrajini i odnosu Crne Gore, rekao je da se Vladino pozicioniranje ogledalo o uvođenu sankcija, a agresija se osuđuje u ekspozeu.

Kazao je i da prva destinacija koju će posetiti nije utvrđena.

„Prva poseta sa strane je sutra, dolaze zvaničnici SAD. Verujem da će prva adresa za posetu biti Brisel. Ako bude moguće, premijer je spreman da ode i u Kijev“.

On je kazao da je zadovoljan što je Crna Gora dobila novog SDT-a.

„Pravda je krenula. Očekujem pozitivna iznenađenja kad je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou. Imaće full suport nove vlade da isporuče pravdu. Očekujem podršku poslanika da deblokiramo institucije“.

Temeljni ugovor kada se obe strane usaglase

Abazović je kazao da će Temeljnom ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan kad se obe strane u potpunosti usaglase.

„Nemam problem s tim, ne pravimo dramatizaciju, ugovor mora da bude u skladu s Ustavom. Očekujem da to pitanje u jednom trenutku zajednički pokrenemo i da se taj posao završi na obostranu radost. Lično mislim da se to nije rešilo jer se u Crnoj Gori to tretiralo kao političko, a ne pravno pitanje. Ja ga tretiram kao pravno. I kao takvo, kad dođe na sto, imaće zasluženu pažnju. Što se mene tiče, to možemo da završimo u kratkom roku. Mislim da će to biti završeno za vreme mog mandata, ali ne mogu to sa sigurnošću da tvrdim“.

BONUS VIDEO: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar