Jerusalim Izrael skubobi Palestina
Sukobi u Jerusalimu Foto:Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kritikovao je danas Izrael pošto je u nasilnim sukobima izmedju palestinskih demonstranata i izraelske policije povredjeno stotine Palestinaca.

PROČITAJTE JOŠ:

„Brutalni upad izraelskih okupacionih sila i napad na vernike u blagoslovenoj džamiji Al Aksa i njenim dvorištima je novi izazov za medjunarodnu zajednicu, posebno za one napore koje ulaže nova administracija SAD“, rekao je Abasov portparol Nabul Abu Rudejne.

On je tvrdio da je Vlada Izraela odbacila svaki medjunarodni napor i intervenciju, preneli su izraelski mediji.

Vodja islamskog ekstremističkog Hamasa je zapretio Izraelu zbog sukoba policije i Palestinaca u kojima je povredjeno na stotine ljudi.

„Otpor je spreman i motivisan i neće sedeti skrštenih ruku. Njegova reč biće konačna reč u bici, ako se okupator ne povuče i ne okonča svoje djavolje planove“, rekao je Ismail Hanije.

Više od deset kanistera sa suzavcem i šok bombi palo je u džamiju Al Aksa, jednu od najsvetijih u islamu, rekao je fotograf Asošiejted presa koji se zadesio na poprištu sukoba.

Dim se diže ispred džamije Al Aksa i susedne Kupole na steni, a trg ispred je prekriven kamenicama.

Sukobi su počeli u sedam sati ujutru, a prethodno su se demonstranti zabarikadirali u kapijama na zidu svetilišta Brda hrama, Uzvišenog utočišta (Haram al Šarifa), kako ga zovu muslimani na kome se nalazi džamija i bacali kamenice na policajce razmeštene napolju.

U jednom trenutku oko 400 ljudi, i mladih demonstranata i starijih vernika, našlo se u džamiji.

Demonstranti su bacali kamence ne samo na policajce već i na put kraj Zida plača gde se okupilo hiljade Jevreja da se moli.

Portparol premijera Izraela Benjamina Netanjahua Ofir Gendelman tvrdi da su palestinski ekstremisti unapred planirali da izazovu nerede na svetilitšu i na Tviteru je objavio fotografije na kojima se vide gomile kamenica i drvenih dasaka kao dokaz da je to bio deo priprema za sukob.

On je rekao da izrael garantuje slobodu veroispovesti ali ne i „slobodu na nerede i napad na nevine ljude“.

U medjuvremenu rastu medjunarodne kritike na račun Izraela zbog čvrstorukaških akcija na svetilištu, posebno tokom svetog muslimanskog svetog meseca posta Ramazana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar