Foto: Shutterstock

Na osnovu podataka koji su prikupljeni u februaru 2024. godine, formiran je spisak od 50 najvrednijih kompanija u Evropi, baziran na tržišnoj kapitalizaciji. Prema ovim podacima, najvrednija firma je "Novo Nordisk" iz Danske, koja ima tržišnu kapitalizaciju od oko 532 milijarde. Koje još kompanije su se našle na spisku, pročitajte u tekstu koji je pred vama.

Novo Nordisk – Danska

Ova kompanija nalazi se na krovu Evrope. Procenjuje se da vredi oko 532 milijarde i u pitanju je firma iz Danske.

Od februara 2024. godine Novo Nordisk ima tržišnu kapitalizaciju od 532,56 milijardi dolara. Ovo čini Novo Nordisk 14. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji. Tržišna kapitalizacija je ukupna tržišna vrednost otvorenih akcija kompanije kojima se javno trguje i obično se koristi za merenje vrednosti kompanije.

Foto: Shutterstock

Reč je o globalnoj zdravstvenoj kompaniji, koja je osnovana 1923. godine, sa sedištem u blizini Kopenhagena.

Radi na lekovima i inovativnim medicinskim tretmanima, koji se bore protiv hroničnih bolesti.Zapošljava više od 64.000 ljudi u 80 kancelarija širom sveta i plasira proizvode u 170 zemalja.

LVMH – Francuska

Od februara 2024. LVMH ima tržišnu kapitalizaciju od 457,14 milijardi dolara. Ovo čini LVMH 17. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

LVMH ili Moet Henesi Luj Viton je francuski multinacionalni holding i konglomerat specijalizovan za luksuznu robu, sa sedištem u Parizu. Vlasnik je Bernar Arno, trenutno najbogatiji čovek na svetu.

Bernar Arno Bernard Arnault
Bernar Arno

ASML – Holandija

Od februara 2024. ASML ima tržišnu kapitalizaciju od 380,23 milijarde dolara. Ovo čini ASML 22. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

ASML je lider u inovacijama u industriji poluprovodnika.

Erme – Francuska

Od februara 2024. Erme ima tržišnu kapitalizaciju od 262,19 milijardi dolara. Ovo čini Erme 38. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Reč je o francuskoj firmi luksuznog dizajna, koja je osnovana 15. juna 1837. Specijalizovana je za kožnu galanteriju, modne dodatke, kućni nameštaj, parfimeriju, nakit, satove i konfekciju.

Kelly Hermès
Foto: JUNIOR / Bestimage / Profimedia

L’oreal – Francuska

Od februara 2024. L’Oreal ima tržišnu kapitalizaciju od 258,39 milijardi dolara. Ovo čini L’Oreal 40. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

L’Oreal SA je francuska kompanija za ličnu negu sa sedištem u Klišiju, sa registrovanom kancelarijom u Parizu. To je najveća svetska kozmetička kompanija i razvila je aktivnosti u ovoj oblasti, koncentrišući se na boje kose, negu kože, zaštitu od sunca, šminku, parfeme i negu kose.

Accenture – Irska

Od februara 2024. Accenture ima tržišnu kapitalizaciju od 235,10 milijardi dolara. Ovo čini Accenture 46. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Accenture je irsko-američka kompanija za profesionalne usluge sa sedištem u Dablinu, specijalizovana za usluge informacionih tehnologija (IT) i konsalting. Accenture se smatra najvećom konsultantskom firmom na svetu po broju zaposlenih.

Helen Miren
Foto: Rachel Murray / Getty images / Profimedia

SAP – Nemačka

Od februara 2024. SAP ima tržišnu kapitalizaciju od 222,62 milijarde dolara. Ovo čini SAP 48. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Kao tržišni lider u softveru za aplikacije za preduzeća, SAP pomaže kompanijama svih veličina i u svim industrijama da bolje rade redefinisanjem ERP-a.

Simens – Nemačka

Od februara 2024. Simens ima tržišnu kapitalizaciju od 156,41 milijardi dolara. Ovo čini Simens 83. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Simens je nemački multinacionalni tehnološki konglomerat.

Anja Tejlor-Džoj Foto: OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

Dior – Francuska

Od februara 2024. Dior ima tržišnu kapitalizaciju od 156,31 milijardi dolara. Ovo čini Dior 84. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Dior je francuska multinacionalna luksuzna modna kuća kojom predsedava francuski biznismen Bernard Arno, koji takođe vodi LVMH.

Total Energies – Francuska

Od februara 2024. Total Energies ima tržišnu kapitalizaciju od 150,24 milijardi dolara. Ovo čini Total Energies 88. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Total Energies je multienergetska kompanija koja proizvodi i prodaje energiju na globalnom nivou.

Foto:Shutterstock

Inditex – Španija

Od februara 2024. Inditek ima tržišnu kapitalizaciju od 137,97 milijardi dolara. Ovo čini Inditek 96. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

U pitanju je španska multinacionalna kompanija za odeću. Posluje sa preko 7.200 prodavnica na 93 tržišta širom sveta. Vodeći brend kompanije je Zara, ali poseduje i niz drugih brendova.

Airbus – Holandija

Od februara 2024. Airbus ima tržišnu kapitalizaciju od 130,16 milijardi dolara. Ovo čini Airbus 103. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Airbus SE je evropska vazduhoplovna korporacija. Primarna delatnost je projektovanje i proizvodnja komercijalnih aviona. Erbas je od 2019. najveći svetski proizvođač aviona, kao i vodeći proizvođač helikoptera.

Foto:Moritz Frankenberg/dpa via AP

Prosus – Holandija

Od februara 2024. Prosus ima tržišnu kapitalizaciju od 127,45 milijardi dolara. Ovo čini Prosus 105. najvrednijom kompanijom na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Prosus je globalna investiciona grupa koja ulaže i posluje u različitim sektorima i tržištima sa dugoročnim potencijalom rasta. Spada među najveće tehnološke investitore na svetu.

Šnajder Elektrik – Francuska

Od februara 2024. Schneider Electric ima tržišnu kapitalizaciju od 126,60 milijardi dolara. Ovo čini Schneider Electric 106. najvrednijom kompanijom na svetu.

Schneider Electric je francuska multinacionalna kompanija specijalizovana za digitalnu automatizaciju i upravljanje energijom.

Dalekovod
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Anheuser-Busch Inbev – Belgija

Od februara 2024. godine Anheuser-Busch Inbev ima tržišnu kapitalizaciju od 120,57 milijardi dolara. Ovo čini Anheuser-Busch Inbev 117. najvrednijom kompanijom na svetu.

Anheuser-Busch je belgijska multinacionalna kompanija za proizvodnju pića i piva sa sedištem u Levenu i najveća je pivara na svetu.

Sanofi – Francuska

Od februara 2024. Sanofi ima tržišnu kapitalizaciju od 119,74 milijardi dolara. Ovo čini Sanofi 119. najvrednijom kompanijom na svetu.

Sanofi je francuska multinacionalna farmaceutska i zdravstvena kompanija sa sedištem u Parizu.

Dojče Telekom – Nemačka

Od februara 2024. Dojče Telekom ima tržišnu kapitalizaciju od 118,30 milijardi dolara, te je 122. najvrednija kompanija na svetu.

Deutsche Telekom je nemačka telekomunikaciona kompanija sa sedištem u Bonu i najveći je telekomunikacioni provajder u Evropi po prihodima.

Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Eaton – Irska

Od februara 2024. Eaton ima tržišnu kapitalizaciju od 115,32 milijardi dolara. Ovo čini Eaton 124. najvrednijom kompanijom na svetu.

Eaton Corporation je američko-irska multinacionalna kompanija za upravljanje napajanjem i ima više od 85.000 zaposlenih i prodaje proizvode kupcima u više od 175 zemalja.

Medtronik – Irska

Od februara 2024. Medtronik ima tržišnu kapitalizaciju od 111,01 milijardi dolara. Ovo čini Medtronik 130. najvrednijom kompanijom na svetu.

Medtronik je kompanija za medicinske uređaje.

Foto: Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Alijanc – Nemačka

Od februara 2024. Alijanc ima tržišnu kapitalizaciju od 107,49 milijardi dolara. Ovo je čini 134. najvrednijom kompanijom na svetu

Alijanc je nemačka multinacionalna za finansijske usluge sa sedištem u Minhenu. Osnovne delatnosti su osiguranje i upravljanje imovinom.

Air Liquide – Francuska

Od februara 2024. Air Liquide ima tržišnu kapitalizaciju od 106,59 milijardi dolara. Ovo čini Air Liquide 137. najvrednijom kompanijom na svetu.

Air Liquide je francuska multinacionalna kompanija koja snabdeva industrijske gasove i usluge različitim industrijama, uključujući medicinsku, hemijsku i proizvođači elektronike.

Essilor Luxottica

Od februara 2024. EssilorLuxottica ima tržišnu kapitalizaciju od 95,84 milijardi dolara. Ovo je čini 163. najvrednijom kompanijom na svetu. U pitanju je italijansko-francuska vertikalno integrisana multinacionalna korporacija sa sedištem u Parizu. Grupa je fokusirana na dizajn naočara, proizvodi i prodaje oftalmološka sočiva, optičku opremu, dioptrijske naočare i naočare za sunce.

Foto:Shutterstock

Safran – Francuska

Od februara 2024. Safran ima tržišnu kapitalizaciju od 86,40 milijardi dolara, Ovo čini Safran 184. najvrednijom kompanijom na svetu.

Safran je drugi po veličini proizvođač opreme za avione na svetu, isporučuje aerofrajmere ključnim sistemima uključujući stajni trap, točkove i kočnice…

Mercedes Benz – Nemačka

Od februara 2024. Mercedes-Benz ima tržišnu kapitalizaciju od 85,15 milijardi dolara. Ovo čini Mercedes-Benz 187. najvrednijom kompanijom na svetu.

Mercedes-Benz je nemački luksuzni proizvođač komercijalnih vozila osnovan 1926.

Porše – Nemačka

Od februara 2024. Porše ima tržišnu kapitalizaciju od 85,01 milijardi dolara. Ovo čini Porše 189. najvrednijom kompanijom na svetu.

Foto: Promo

Atlas Copco – Švedska

Od februara 2024. Atlas Copco ima tržišnu kapitalizaciju od 80,23 milijardi dolara. Ovo čini Atlas Copco 204. najvrednijom kompanijom na svetu.

Atlas Copco je švedska multinacionalna industrijska kompanija koja je osnovana 1873. Proizvodi industrijske alate i opremu.

AXA – Francuska

Od februara 2024. AXA ima tržišnu kapitalizaciju od 80,03 milijardi dolara. Ovo čini AXA 205. najvrednijom kompanijom na svetu.

AXA je francuska multinacionalna osiguravajuća kompanija sa sedištem u 8. arondismanu Pariza. Takođe pruža upravljanje investicijama i druge finansijske usluge.

Stelantis – Holandija

Od februara 2024. Stelantis ima tržišnu kapitalizaciju od 79,29 milijardi dolara. Ovo čini Stelantis 209. najvrednijom kompanijom na svetu.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila nastala spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrisler Automobiles (FCA) i francuske PSA grupe 2021. godine.

Foto:Promo/BMW

BMW – Nemačka

Od februara 2024. BMW ima tržišnu kapitalizaciju od 77,79 milijardi dolara. Ovo čini BMW 215. najvrednijom kompanijom na svetu.

BMW je nemački multinacionalni proizvođač luksuznih vozila i motocikala sa sedištem u Minhenu.

Investor AB – Švedska

Od februara 2024. Investor AB ima tržišnu kapitalizaciju od 76,57 milijardi dolara. Ovo čini Investor AB 220. najvrednijom kompanijom na svetu.

Investor AB je švedska investiciona i holding kompanija, koja se često smatra konglomeratom.

Ferari – Italija

Od februara 2024. Ferari ima tržišnu kapitalizaciju od 76,57 milijardi dolara. Ovo čini Ferari 219. najvrednijom kompanijom na svetu.

Ferari je italijanski proizvođač luksuznih sportskih automobila sa sedištem u Maranelu.

Ferari Foto:Silverstone Auctions / SWNS / SWNS / Profimedia

Merck KGaA – Nemačka

Od februara 2024. Merck KGaA ima tržišnu kapitalizaciju od 74,15 milijardi dolara. Ovo čini Merck KGaA 226. najvrednijom kompanijom na svetu.

Merck Group je nemačka multinacionalna kompanija za nauku i tehnologiju sa sedištem, sa oko 60.000 zaposlenih i prisustvom u 66 zemalja.

Volkswagen – Nemačka

Od februara 2024. Volkswagen ima tržišnu kapitalizaciju od 74 milijarde dolara. Ovo čini Folkswagen 227. najvrednijom kompanijom na svetu.

Volkswagen je nemački proizvođač automobila sa sedištem u Volfsburgu.

Vinci – Francuska

Od februara 2024. Vinci ima tržišnu kapitalizaciju od 73 milijarde dolara. Ovo čini Vinci 232. najvrednijom kompanijom na svetu.

Foto:Promo/Volkswagen

Vinci je francuska koncesiona i građevinska kompanija osnovana 1899.

Iberdrola – Španija

Od februara 2024. Iberdrola ima tržišnu kapitalizaciju od 72,22 milijarde dolara. Ovo čini Iberdrolu 235. najvrednijom kompanijom na svetu.

Iberdrola je španska multinacionalna elektroprivredna kompanija sa sedištem u Bilbau.

BNP Paribas – Francuska

Od februara 2024. BNP Paribas ima tržišnu kapitalizaciju od 68,87 milijardi dolara. Ovo čini BNP Paribas 249. najvrednijom kompanijom na svetu.

BNP Paribas je multinacionalna univerzalna banka i holding kompanija za finansijske usluge sa sedištem u Parizu.

Simens Helathineers – Nemačka

Od februara 2024. Siemens Healthineers ima tržišnu kapitalizaciju od 67,15 milijardi dolara. Ovo čini Siemens Healthineers 257. najvrednijom kompanijom na svetu.

Siemens Healthineers je nemačka kompanija koja pruža rešenja i usluge u zdravstvu.

Enel – Italija

Od februara 2024. Enel ima tržišnu kapitalizaciju od 65,54 milijardi dolara. Ovo čini Enel 266. najvrednijom kompanijom na svetu.

Foto:shutterstock

Enel je italijanski multinacionalni proizvođač i distributer električne energije i gasa.

Santander – Španija

Od februara 2024. Santander ima tržišnu kapitalizaciju od 65,85 milijardi dolara. Ovo čini Santander 262. najvrednijom kompanijom na svetu.

Santander održava vodeću poziciju u Španiji u imovini i kreditima i ima veliku mrežu filijala koja kontinuirano radi na razvoju prilagođenih ponuda za pojedince, mala i srednja preduzeća i preduzeća, nudeći atraktivne ponude vrednosti za klijente.

Trane Technologies – Irska

Od februara 2024. Trane Technologies ima tržišnu kapitalizaciju od 64,02 milijarde dolara. Ovo čini Trane Technologies 278. najvrednijom kompanijom na svetu.

Trane Technologies je proizvodna kompanija fokusirana na grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC) i sisteme za hlađenje.

NXP Semiconductors – Holandija

Od februara 2024. ima tržišnu kapitalizaciju od 64,04 milijardi dolara. Ovo je čini 276. najvrednijom kompanijom na svetu.

U pitanju je holandski dizajner i proizvođač poluprovodnika sa sedištem u Ajndhovenu.

Foto: Shutterstock

Munich RE – Nemačka

Od februara 2024. ima tržišnu kapitalizaciju od 63,42 milijarde dolara. Ovo čini Minhen RE 286. najvrednijom kompanijom na svetu.

Munich Re je nemačko multinacionalno osiguravajuće društvo sa sedištem u Minhenu.

Dassault Systemes – Francuska

Od februara 2024. ima tržišnu kapitalizaciju od 61,36 milijardi dolara. Ovo čini Dassault 297. najvrednijom kompanijom na svetu.

Dassault Systemes je francuska multinacionalna softverska korporacija koja razvija softver za 3D dizajn proizvoda, simulaciju, proizvodnju i druge 3D proizvode.

Cement Roadstone Holding – Irska

Od februara 2024. Cement Roadstone ima tržišnu kapitalizaciju od 59,65 milijardi dolara. Ovo čini Cement Roadstone 305. najvrednijom kompanijom na svetuč

CRH je međunarodna grupa raznovrsnih preduzeća za građevinske materijale čije je sedište u Dablinu.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria – Španija

Od februara 2024. ima tržišnu kapitalizaciju od 58,57 milijardi dolara. Ovo je čini 313. najvrednijom kompanijom na svetu.

Banco Bilbao je španska multinacionalna kompanija za finansijske usluge sa sedištem u Madridu i Bilbau.

Intesa Sanpaolo – Italija

Od februara 2024. Intesa Sanpaolo ima tržišnu kapitalizaciju od 58,02 milijarde dolara. Ovo čini Intesa Sanpaolo 319. najvrednijom kompanijom na svetu.

Kerirng – Francuska

Od februara 2024. Kering ima tržišnu kapitalizaciju od 57,32 milijarde dolara. Ovo čini Kering 325. najvrednijom kompanijom na svetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kering je francuska multinacionalna korporacija specijalizovana za luksuznu robu.

UniCredit – Italija

Od februara 2024. UniCredit ima tržišnu kapitalizaciju od 56,40 milijardi dolara. Ovo UniCredit čini 329. najvrednijom kompanijom na svetu.

DHP Grupa – Nemačka

Od februara 2024. DHL Grupa ima tržišnu kapitalizaciju od 55,25 milijardi dolara, Ovo čini DHL Group 335. najvrednijom kompanijom na svetu-

DHL Group je nemačka multinacionalna kompanija za isporuku paketa i upravljanje lancem snabdevanja sa sedištem u Bonu.

Volvo Grupa – Švedska

Od februara 2024. godine Volvo grupa ima tržišnu kapitalizaciju od 55,26 milijardi dolara. Ovo čini Volvo Grupu 334. najvrednijom kompanijom na svetu.

Volvo grupa je švedska multinacionalna proizvodna korporacija sa sedištem u Geteborgu . Dok je njegova osnovna delatnost proizvodnja, distribucija i prodaja kamiona, autobusa i građevinske opreme, Volvo takođe snabdeva brodske i industrijske pogonske sisteme i finansijske usluge.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar