Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Amit Hamzagić/Nova.rs/EPA-EFE/Marcin Obara/Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Režim je pao. Formira se nova, demokratska, proevropska vlast. Policija hoće da hapsi osuđene bivše ministre. Predsednik, i sam blizak vladajućoj partiji koja je izgubila izbore, ne dozvoljava da se oni hapse i krije ih u predsedničkoj palati. Kada je naposletku iz iste morao da izađe i ode kući, policija je upala i uhapsila ih. Predsednik kaže da je to politički progon i odlučuje da ih pomiluje, po drugi put. Ovo je Poljska 2024. godine, nakon pada vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), država koja u velikoj meri oslikava ono što čeka Srbiju, kada konačno nakon pada Srpske napredne stranke (SNS) dođe red na te porođajne muke demokratije.

Stranka Pravo i pravda izgubila je vlast nakon parlamentarnih izbora koji su održani prošle godine. Uprkos solidnom rezultatu, ta partija nije uspela da oformi većinu.

Iako je predsednik Andžej Duda, sam blizak stranci i njen bivši član, dao mandat PiS-u za sastavljanje vlade, ta misija nije uspela zbog nedostatka koalicionog potencijala.

Andžej Duda Foto:EPA-EFE/Marcin Obara

Umesto toga, vlast je formirao Donald Tusk, demokrata i proevropski političar. Njegova misija, sudeći po onome što se sada dešava, nimalo neće biti laka. Ovo su najveći problemi sa kojima se Poljska suočava nakon pada ozloglašenog režima. Svaka sličnost sa domaćim nosiocima vlasti i političkim subjektima je slučajna.

Spor sa EU

Iako je članica Evropske unije (EU), Poljska je već godinama u klinču sa čelnicima Unije, jer su vlasti te zemlje (sada bivše) optužene za kršenje vladavine prava.

Varšava i Brisel godinama su u sporu oko reformi koje je sprovodila vlada partije Pravo i pravda koja tvrdi da su reforme neophodne za borbu protiv korupcije i okončanje nasleđa komunizma u pravosuđu.

Evropska komisija, međutim, kaže da te reforme podrivaju vladavinu prava i nastoji da Poljsku, kao i Mađarsku, vrati u okvire onoga što smatra evropskim demokratskim normama. Poljski zakon o reformi pravosuđa sprečava sudije da upućuju pravna pitanja na Sud pravde EU. Takođe je osnovan „disciplinski savet“ za nadzor sudija Vrhovnog suda, s ovlašćenjem da im ukine imunitet ili smanji plate.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zbog ovog spora, Poljskoj su ukinuta značajna sredstva EU, dok su čelnici te zemlje pretili izlaskom iz Unije.

„U procesu smo pravnog Polegzita (Polexit) koji se odvija korak po korak“, rekao je novinarima posle presude poljski ombudsman za ljudska prava Adam Bodnar.

Teško formiranje vlasti nakon pada režima

Uprkos činjenici da PiS nije imao dovoljnu većinu za formiranje vlasti, smena režima u Poljskoj bila je mukotrpna. Pre svega, protesti, na kojima je bilo i milion ljudi, održavani su mesecima pre parlamentarnih izbora.

Kada je do izbora konačno došlo, a rezultati objavljeni, predsednik Duda je odlučio da mandat za sastavljanje vlade prvo da PiS-u.

Ovaj manevar nije uspeo, pa je mandat nakon višemesečnih opstrukcija dobio Donald Tusk. Promena vlade dogodila se 13. decembra, a usledila je posle izbora 15. oktobra na kojima je pobedila grupa stranaka koje su učestvovale odvojeno i obećale da će raditi zajedno pod Tuskovim vođstvom da povrate demokratske norme narušene za vreme vladavine partije Pravo i Pravda i popraviti veze sa saveznicima koje su takođe bile nategnute.

Donald Tusk Foto: Leszek Szymański / PAP / Profimedia

Predsednik ne da ministre

Nakon formiranja vlasti, Tusk je krenuo u reforme. One će na početku biti fokusirane na korupciju i kriminal. Tako su ponovo pokrenuti postupci protiv bivših ministara koji su i osuđeni, da bi ih predsednik Duda pomilovao.

Varšavska policija je potvrdila da je uhapsila bivšeg ministra u prethodnoj vladi stranke Pravo i Pravda Marijuša Kaminjskog i njegovog zamenika Maćeja Vonšika.

Obojicu je Okružni sud u Varšavi osudio pravosnažno 20. decembra prošle godine na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja dokumenata i prisluškivanja bez dozvole suda.

To su uradili dok su rukovodili Centralni biroom za borbu protiv korupcije u vreme prve vlade lidera Prava i Pravde, tada premijera Jaroslava Kačinjskog, u operaciji koja je dokazima o korupciji trebalo da reši Kačinjskog neugodnog koalicionog partnera Andžeja Lepera.

Andžej Duda, Marijuš Kaminjski i Donald TuskFoto: Leszek Szymański / PAP / Profimedia; Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia; Leszek Szymański / PAP / Profimedia

Osuđeni su još 2015. godine, ali ih je pomilovao predsednik Andžej Duda pre nego što je presuda postala pravosnažna. Vrhovni sud Poljske je posle nekoliko godina presudio da je predsednik po Ustavu morao da čeka da presuda postane pravosnažna, te da je njegovo pomilovanje ništavno, što je obnovilo suđenje.

Nije da samo javnost u Srbiji ima prilike da sluša kako predsednik ne da svoje savezike, to se dogodilo i u Poljskoj. Upravo pri hapšenju dvojice bivših ministara, koji su pravosnažno osuđeni.

Naime, predsednik Duda poručio je da su oni pomilovani i da ne mogu biti ponovo hapšeni. Da dokaže ozbiljnost svojih namera, pružio im je utočište u predsedničkoj palati, misleći da policija tamo neće ući.

Plot tvist, što bi se reklo, kada je on izašao, policija je došla i uhapsila ih. Kaminjski je zavapio da je politički zatvorenik i otpočeo štrajk glađu.

Donald Tusk Foto:EPA-EFE/Sem van der Wal

Premijer Tusk, razočaran ponašanjem predsednika, rekao je da opstruira rad policije i tužilaštva i pozvao ga da ne stoji na putu pravdi.

Ako ste mislili da je to dovoljno, pogrešili ste. Stao je još jednom zdušno uz osuđene saveznike i po drugi put ih pomilovao.

„Ubeđen u njihovo poštenje pomilovao sam ih još 2015. godine. Grupa politički angažovanih sudija u Vrhovnom sudu osporava nadležnosti predsednika. To pomilovanje urađeno je u skladu sa Ustavom i po mom ubeđenju oni su i dalje poslanici. Danas su u zatvoru i svaki dan proveden tamo ugrožava njihovo zdravlje“, kazao je poljski predsednik.

Medijske promene

Pored korupcije, Tusk je krenuo i u oslobađanje medija. A znamo koliko to može biti teško. Tako je rukovodstvo poljske državne televizije, radija i novinske agencije PAP smenjeno.

Foto:Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Kritičari navode da su državni mediji, posebno informativni kanal TVP Info, postali „sredstvo za propagandu“ tokom osmogodišnje vladavine PiS-a.

Koalicija Tuska obećala je da će pokrenuti nove stanice koje će imati uravnoteženiji pristup. Novi poljski parlament je usvojio rezoluciju pozivajući „sve državne organe da odmah preduzmu akciju u cilju uspostavljanja ustavnog poretka u pogledu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcionisanju državnih medija“.

Neko hoće da proda Poljsku?

Kao vrhunac porođajnih muka demokratije, tu su protesti bivšeg režima i njihovih pristalica. Naravno, stigli su autobusima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Desetine hiljada pristalica prethodne vladajuće stranke Pravo i Pravda okupilo se pred poljskim parlamentom u Varšavi u „Maršu slobodnih Poljaka“ protiv proevropske Donalda Tuska, koja „hoće Poljsku da proda nemačkom imperijalizmu“.

„Imaju u planu dve stvari. Radi se o tome da Poljska bude uništena kao zemlja. To hoće Evropska unija. Mi ćemo izgubiti sva prava uklučujući i spoljnu politiku. Bićemo teren na kome stanuju Poljaci. Posle je plan da se opljačkaju Poljska i Poljaci jer uvođenje evra znači potpunu finansijsku zavisnost od Nemačke“, kazao je demonstrantima lider sada opozicionih konzervativaca, nekadašnji premijer Jaroslav Kačinjski.

Demonstranti su uz transparente „Tusk u Berlin“, ili „U Berlin, pudlice Putina“ izneli i baner „Četiri jahača apokalipse“ sa portretima Tuska i još trojice lidera stranaka vladjuće koalicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare