Foto: EPA-EFE/Christian Monterrosa/HAYOUNG JEON/AFP / AFP / Profimedia /STR / AFP / Profimedia

Godina za nama protekla je u znaku pandemije; nije bilo moguće isplivati iz gomile vesti o koronavirusu, ali iako se čini da je svet u ovoj godini stao i vrteo se isključivo oko zlog, smrtonosnog virusa, 2020. su obeležili i neki drugi događaji koji, takođe, nisu preterano veseli.

Bejrut kao Hirošima

Eksplozija koja je u avgustu opustošila velike delove Bejruta, glavnog grada Libana, bila je jedna od najjačih nenuklearnih eksplozija u istoriji.

Eksplozija 4. avgusta u Bejrutskoj luci je bila posledica slučajne detonacije približno 2.750 tona nepravilno uskladištenog amonijum-nitrata. Poginulo je 190 ljudi, a povrđeno više od 6.000 ljudi.

Ovu eksploziju neki su nazvali i „libanskim Černobiljem“, a čitav svet na leto je sa tugom ispratio stravično sravnjivanje Bejruta sa zemljom.

Svet su nedeljama obilazili nestvarni snimci i fotografije eksplozije iz svih uglova, a iako je libanski narod preživeo ovu tragediju usred pandemije – zbog čega su posledice bile utoliko strašnije – u Bejrutu su danima organizovani ulični protesti zbog pogibije više od 200 ljudi u velikoj eksploziji u lučkom delu grada. Mnogi stanovnici libanske lidere smatraju odgovornim za ovu tragediju, zbog nemara i korupcije.

Emanuel Markon u Bejrutu Emanuel Markon u Bejrutu
Ekspolzija Bejrut Ekspolzija Bejrut

Kalifornijski inferno

I pre nego što je planula vatra u Kaliforniji, deset velikih oluja protutnjilo je Amerikom. Sedam od njih deset dogodilo se na jugu ili jugoistoku SAD, a tri su začinile stvari tornadom. Samo za Uskrs ove godine izbilo je 190 tornada koji su odneli najmanje 36 života.

Svake godine – a ovde pročitajte zašto se u Kaliforniji požari razbukte svake jeseni – najpotresnije su i najfascinantnije fotografije i prizori upravo odavde. Crveno nebo, dim koji se širi sve do Evrope i doslovno apokaliptične scene.

Požari koji haraju saveznim državama na zapadu SAD-a stvorili su takve količine dima i pepela da su zasenili Sunce. Kako je pisao CNN, prizori su podsećali na slike planete Mars.

Pogledajte kako je izgledalo nebo u gradu Vilitsu u podne, dok je više od 14.000 vatrogasaca pokušavalo da ugasi najmanje 20 požara širom Kalifornije.

Pročitajte još:

Nacionalna meteorološka služba zabeležila je rekordnih 49,4 stepena u Vudland hilsu, što je zvanično najviša temperatura ikada zabeležena u Los Anđelesu. Prethodni rekord bilo je 48,3 stepena zabeleženih 2006.

Požari bez presedana uništili su više od 8.000 kvadratnih kilometara u Kaliforniji, što je područje gotovo 80 puta veće od područja Pariza, prisiljavajući brojne stanovnike da pobegnu nakon što su požari zahvatili rekordno veliko područje nakon 1987. godine, kako su objavili vatrogasci.

Amerika bira

Izbori u Americi formalno su održani 3. novembra, ali zbog prirode američkog izbornog sistema i kampanje koja je trajala praktično godinu dana, čitav svet je netremice posmatrao borbu najstarije svetske demokratije za opstanak.

Predsednik Donald Tramp doživeo je poraz na izborima – mada i dalje to ne priznaje, a finiš kampanje obeležila je nezapamćena količina lažnih vesti i čak nasilnih okršaja njegovih pristalica sa demonstrantima koji su letos protestovali zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i glasačima demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Džo Bajden Džo Bajden
Donald Tramp Donald Tramp

Kampanja je bila prljava, prva debata Trampa i Bajdena još prljavija i maltene nikad viđena u istoriji, a američkim građanima sada ostaje da čekaju inauguraciju novoizabranog predsednika 20. januara i nadaju se da predsednik u odlasku ne može još mnogo toga da upropasti u Americi, mada se dobrano trudi.

Likvidacija generala Sulejmanija

Komandant elitne iranske jedinice Kuds general Kasem Sulejmani, koji je ubijen u napadu SAD na aerodrom u Bagdadu, bio je jedan od istaknutijih iranskih vojnih komandanata i za mnoge Irance – zaštitni znak otpora Americi.

Foto: EPA-EFE/RAHAT DAR

Pročitajte i:

Za SAD i Izrael, Sulejmani je bio čovek koji je iz senke komandovao snagama bliskim Iranu, odgovoran za borce u Siriji koji podržavaju predsednika Bašara al Asada i za smrt američkih vojnika u Iraku.

Nekoliko puta se spekulisalo da je ubijen, ali je konačno likvidiran kada su ga Sjedinjene Države tokom noći ubile u Iraku, jednog od najviše rangiranih iranskih generala. Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je naredbu za napad u blizini međunarodnog aerodroma Bagdad izdao predsednik Donald Tramp – kao „čin odbrane“.

Tramp je, neposredno nakon napada, objavio tvit bez reči na kome se samo nalazi američka zastava, a kasnije je izjavio da ubistvo Sulejmanija predstavlja „odmazdu“ zato što je on bio „čudovište“.

Ipak, mnogi su ovaj Trampov potez smatrali nepopravljivom političkom greškom i praktično objavom rata, a upravo je sukob Amerike i Irana označen kao jedno od žarišta koje bi moglo da se razbukta u pravi svetski rat.

Agonija zvana Bregzit

Razvod Velike Britanije i Evropske unije – njihovog „braka iz računa“, kako su evropski mediji nedavno ocenili – izašao je na nos, čini se, apsolutno svima.

Da, Bregzit je bio mučno dug, vrlo često nikome nije bilo jasno šta se tačno dešava, gde je zapelo i kada će čitav proces biti okončan, Britanci i evropski zvaničnici su se nadmudrivali, podbadali, sastajali i pregovarali, dok visoki zvaničnici EU konačno pre nekoliko dana nisu potpisali trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom kojim se regulišu njihovi odnosi posle Bregzita.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), posle referenduma 2016. godine na kojem su Britanci odlučili da više ne žele da budu građani Evropske unije, a 31. decembra istekao je prelazni period i London je napustio i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar