Spanija Avganistan izbeglice
Izbeglice iz Avganistana u Madridu Foto:Tanjug/Mariscal, Pool photo via AP

Oko 16.000 osoba evakuisano je u poslednja 24 sata iz Avganistana kroz kabulski aerodrom, saopštio je Pentagon u ponedeljak, dok Sjedinjene Države ubrzavaju evakuacije pred rok od 31. avgusta.

General Henk Tejlor rekao je novinarima da je 61 vojni, komercijalni i čarter let iz više zemalja poleteo sa Međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u ponedeljak sa ljudima koji beže iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast.

Od ukupnog broja evakuisanih, 11.000 izvedeno je operacijama američkog vojnog saobraćaja, rekao je Tejlor.

On je također rekao da je od jula meseca američkim letovima evakuisano 42.000 osoba iz Avganistana, od čega 37.000 nakon što su 14. avgusta talibani krenuli na Kabul.

To uključuje “nekoliko hiljada” američkih državljana i hiljade Avganistanaca koji su radili za američke snage, koji su podneli ili dobili posebne imigrantske vize, kao i Avganistance za koje se smatra da su ugroženi zbog svog rada, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je takođe rekao da fokus ostaje na tome da se evakuacija završi do 31. avgusta što je rok koji je američki predsednik Džo Bajden odredio za konačan datum povlačenja snaga.

To bi značilo i povlačenje 5.800 američkih vojnika koji i vode aerodrom i održavaju sigurnost od 14. avgusta.

Nemački, britanski i francuski zvaničnici rekli su u ponedeljak da bi evakuacija s njihove strane mogla da se nastavi nakon 31. avgusta , kao i da žele da američke snage ostanu kako bi pomogli sa međunarodnim vazdušnim prevozom.

BONUS VIDEO: Pucnjava na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar