Foto: EPA/FLAVIO LO SCALZO

Italijanski novinar Fabio Facio napisao je motivacioni tekst sa spiskom stvari koje je o životu naučio, zahvaljujući pandemiji, a koje mogu pomoći da se lakše prevaziđu teška vremena koja ovih dana živimo. Njegove reči toliko su odjeknule da ih je i sam Papa Franja javno pohvalio.

Naime, Repubblica.it prenosi Faciov tekst, u kojem piše:

„Ovo su veoma teški dani u kojima svi imamo priliku da razmišljamo o značenju reči i svim onim malim i dragocenim svakodnevnim gestovima koji nam inače nedostaju.“

Pa nastavlja:

„Doživljavamo najteži i najneočekivaniji životni test s kojim smo se mogli suočiti, ali zaista bi se mogli iz njega lakše i brže izvući ako, po strani ostavimo strah i pokušamo da kontrolišemo svoju svest i psihu pomoću vežbi. Da naučimo da gledamo u sebe, da se trudimo da slušamo sebe i da se ogledamo u drugom, a nadasve da razumemo da neke stvari u životu treba da počnemo iznova. Takođe da pokušavamo da pospremimo, ne samo fioke u kući i džepove zaboravljene odeće u plakaru, već i u nama samima.“

Predlažem vežbu koja će vam dobro doći kada dođu bolji dani. I, budimo sigurni, oni će doći.

Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Čemu me je pandemija naučila

Spisak stvari koje sam naučio:

1. Moram da sagledam svoje vrednosti i prioritete kako bih otkrio šta je zaista važno.

2. Kad sve ovo bude gotovo, moram se držati gore navedenih prioriteta i njihovog redosleda.

3. Najvažnije je da budemo u blizini ljudi koje volimo. Ništa nije važnije od zagrljaja naše dece.

4. Podsećam se da je vreme da se ponovo povežem sa Zemljom i ekosistemom: samo poštovanjem njene ravnoteže biće poštovana i očuvana.

5. Shvatio sam da se stvari dešavaju i protiv volje ljudi: nismo svemoćni.

6. Ponovo sam otkrio vrednost nekih reči i koncepata koje smo prebrzo odbacili: na primer socijalna država.
Solidarnost, da uzmemo još jedan primer.

7. Postalo je očigledno da onaj ko ne plaća porez, ne čini samo prekršaj nego zločin: ako nema kreveta i respiratora, to je i njegova greška.

8. Obećao sam sebi da više neću prihvatiti nikakav oblik cinizma: u ovom veoma teškom trenutku je ipak lepo voleti sebe i osećati se delom nečega.

9. Shvatio sam značenje reči sveto.

10. Obećao sam sebi da očekujem da su oni na odgovornim i vladinim položajima spremniji od onih kojima upravljaju.

11. Naučio sam vrednost stiskanja ruku.

12. Naučio sam potrebu da posegnem.

13. Naučio sam da smo povezani stvarno, a ne samo na mreži.

14. Shvatio sam da granice ne postoje i da smo svi u istom čamcu.

15. A pošto smo svi u istom brodu, bolje je da su luke, sve luke, uvek otvorene. Za sve.

Foto:EPA-EFE/DONATO FASANO

Papa pohvalio novinara i okrivio izbegavanje poreza

Naime, čitajući ovaj tekst i Papa Franja je, govoreći o poteškoćama u borbi italijanskog zdravstvenog sistema protiv koronavirusa, podržao ovog istaknutog novinara posebno u onom delu gde kaže da su delimično krivi i oni koji izbegavaju plaćanje poreza. Izjava verskog poglavara stigla je u trenutku kad nedovoljno plaćene javne bolnice na severu Italije, pucaju pod teretom koronavirusa, a one na siromašnijem jugu, očekuju isti, ako ne i gori scenario.

Papa, koji je u karantinu u Vatikanu i javnosti se obraća putem interneta umesto na Trgu svetog Petra, telefonom je razgovarao s rimskim novinama La Republika.

Rekao je kako je bio „veoma impresioniran“ člankom novinara Fabija Facija, koji je naveo 15 lekcija koje je naučio iz pandemije koronavirusa, posebno se osvrnuvši na jednu od njih.

Inače, prema podacima italijanskog ministarstva finansija, od prošlog juna, izbegavanje plaćanja poreza je Italiju od 2013. do 2015. godišnje prosečno koštalo 109 milijardi evra. Italija beleži najviši nivo izbegavanja poreza na dodatu vrednost u Evropskoj uniji, tvrdi Evropska komisija.

Trenutno broj mrtvih u Italiji od posledica virusa COVID19, dostigao je čak 2.500., a Papa, koji je i ranije osuđivao porezne prevare, u sredu je u obraćanju pohvalio italijanske zdravstvene radnike i volontere, za koje je rekao da rizikuju svoje živote kako bi pomagali bolesnima.