Foto: Profimedia, EPA/EFE

Nakon više od 120 dana krvavih borbi, ključni grad na istoku Ukrajine - Severdonjeck pao je pod kontrolu ruske vojske. Branioci grada napustili su svoje pozicije u kasnim večernjim časovima, a napadi su se ubrzo preselili u susedni Lisičansk. Osvajanjem Lisičanska, ruske snage uspostavile bi potpunu kontrolu nad regionom Lugansk, a ubrzo nakon pada Severodonjecka počelo je granatiranje ukrajinske prestonice Kijeva.

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateski važan grad na istoku Ukrajine posle više nedelja bombardovanja.

„Grad je sada pod potpunom kontrolom Rusije. Oni sada pokušavaju da uspostave svoj poredak i imenovali su svog komandanta“, rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk.

Severodonjeck Foto:Tanjug/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Ruske snage i milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su i u Lisičansk, a borbe se sada vodi unutar grada.

„Napredovanje u Lisičansku se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je deo grada ovog trenutka pod našom kontrolom, ali zajedničke snage unutar grada prilično brzo napreduju“, istakli su čelnici LNR.

Krvava bitka

Borba za Severodonjeck počela je 22. maja, neposredno nakon pada Marijupolja na jugu. Ruska vojska tada je sve svoje resurse usmerile na istok, koji je pod ofanzivom vazdušnih i kopnenih snaga.

Kako su istakli vojni analitičari, na osnovu grešaka sa juga Rusija je skovala strategiju koja se na istoku ispostavila uspešnom – kombinovani napadi iz vazduha i sa kopna, kao i izolovanje grada od ostatka oblasti.

Nakon mesec dana borbi, većina civila je napustila Severodonjeck, dok su branioci bili skoncentrisani u fabrici „Azot“. Preko 500 civila se skrivalo u ovoj fabrici, ali su i oni pre nekoliko dana napustili grad. Time je otvoren put za uspostavljanje kompletne kontrole.

Ukrajinske vlasti kasno sinoć su izdale komandu za povlačenje malobrojnih vojnika koji su ostali u Severodonjecku – čime je bitka za strateški ključni grad na istoku okončana.

Padom Severodonjecka omogućeno je Rusiji da obnovi transportne veze i drugu ključnu infrastrukturu, kako bi se formirao kopneni koridor od Rusije do anektiranog poluostrva Krim. Ovo je, ističe zvanična Moskva, bio jedan od osnovnih ciljeva invazije na Ukrajinu koju Kremlj naziva „specijalna vojna operacija“.

Pored toga, voda ponovo teče do Krima kroz Severnokrimski kanal, izvor čiji je tok Ukrajina prekinula 2014. godine nakon što je Kremlj anektirao poluostrvo. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da je sada otvoren i automobilski saobraćaj između „kontinentalne“ Rusije i Krima.

Severodonjeck Foto: EPA-EFE/STR

Na udaru Lisičansk

Lisičansk, grad „pobratim“ Severodonjecka, i ranije je bio meta ruske vojske. Međutim, kako je kontrola nad Severodonjeckom sada uspostavljena, Rusi su sve svoje snage na istoku usmerili upravo na Lisičansk.

Prema izveštajima ukrajinske vojske, sada je oko 40 odsto grada pod kontrolom Rusije. Kako su branioci Severodonjecka morali da se povuku u kasnim večernjim satima, nemoguće je proceniti koliko dugo može trajati odbrana Lisičanska.

Tamošnji komandanti poručuju da će braniti grad do iznemoglosti, ali vlasti u Kijevu nisu spremne da rizikuju još žrtava. Iz tog razloga, predsednik Vladimir Zelenski poručuje – „ne želimo još mrtvih, ali teritoriju ćemo povratiti kad-tad“.

Kijev pod granatama

Samo nekoliko sati nakon osvajanja Severodonjecka, ruska armija ponovo je granatirala glavni grad Ukrajine – Kijev. Iako je život u Kijevu počeo da se vraća u normalu, obzirom da ovaj grad nije bio meta napada već mesecima, granate su ponovo probudile stanovnike ukrajinske prestonice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u Kijevu juče ujutru.

“Ekipe Hitne pomoći i spasioci su upućeni na mesto događaja. Detaljnije informacije ćemo imati kasnije“, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Prema preliminarnim podacima, na Kijevsku oblast i Kijev je tokom jučerašnjeg dana ispaljeno 14 projektila. Kada je granatom pogođen stambeni kompleks, više osoba je zadobilo povrede, među kojima je i sedmogodišnja devojčica. Nažalost, njen otac je poginuo prilikom napada, dok je njena majka i dalje zatrpana u ruševinama.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je da zemlje G7 moraju da odgovore na nove raketne udare na Ukrajinu, uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji i obezbeđivanjem više teškog naoružanja toj zemlji.

„Ovo sedmogodišnje ukrajinsko dete je mirno spavalo u Kijevu sve dok ruska krstareća raketa nije raznela njenu kuću. Mnogi ljudi širom Ukrajine su pod udarima. Samit G7 mora da odgovori sa više sankcija Rusiji i više teškog naoružanja za Ukrajinu“, poručio je Kuleba.

BONUS VIDEO Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)