Moskva Foto:Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Nakon što su pojedine evropske zemlje najavile da će ukinuti vize za ruske građane zbog invazije Rusije na Ukrajinu, brojni tamošnji stanovnici požurili su da dobiju evropske vize pre nego što zabrana i zvanično stupi na snagu. Ovu ideju pokrenula je Finska, a taj postupak ubrzo su pozdravile i druge baltičke zemlje.

Finska je u utorak saopštila da će smanjiti broj viza koje se izdaju Rusima za 90 odsto od sledećeg meseca, a Litvanija, Estonija i Letonija su nedavno najavile ograničavanje turističkih viza za Ruse.

Ideja o evropskoj zabrani ruskih turista izazvala je žestoku debatu otkako ju je ranije ovog meseca podržao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Pristalice Zelenskog kažu da Rusi moraju da snose odgovornost za postupke svoje vlade, a protivnici dovode u pitanje valjanost kreiranja politike zasnovane na ideji kolektivne odgovornosti.

Broj zahteva za šengenske vize koje omogućavaju pristup većini zemalja EU, koje su podneli Rusi naglo je porastao poslednjih nedelja, prenosi Moskov tajms.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

„Ne verujem da će EU prestati da izdaje sve vize Rusima. Međutim, biće mi prijatnije sa šengenskom vizom, čak iako trenutno ne idem nigde“, rekao je jedan stanovnik Moskve koji je podneo zahtev odmah nakon informacija da bi moglo da dođe do zabrane.

Baltik prednjači

Tri balističke države i Finska, koje dele kopnene granice sa Rusijom, izvestile su o povećavanju broja Rusa koji koriste njihove aerodrome za dalji tranzit u EU.

Češka je rekla prošle nedelje da podržava ideju o zabrani turističkih viza za Ruse širom EU.

„Moji bliski prijatelji sada žive u Evropi i ne mogu da se vrate u Rusiju iz raznih razloga, uključujući i političke. Želim da ih posetim uskoro“, rekla je za ruske medije jedna stanovnica Moskve, koja je zatražila da ostane anonimna.

Rekla je da je platila turističkoj agenciji oko 25.000 rubalja, odnosno 409 dolara, za zahtev za šengensku vizu i da očekuje da će je dobiti najkasnije ovog ponedeljka.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Zabrinutost zbog mogućih ograničenja EU znači da se broj zahteva za šengenske vize koje se podneli Rusi u poslednje dve nedelje udvostručio, izjavila je za Moskov tajms Maja Lomidze, šef ruske asocijacije turoperatora.

Tatjana, državljanka Rusije koja se preselila u EU pre nekoliko godina, rekla je da je zamolila članove porodice koji žive u Rusiji da podnesu zahtev za šengeske vize čim počne diskusija o zabrani putovanja.

„Ova situacija izgleda veoma zastrašujuće – ja živim u Evropi, a moji rođaci žive u Rusiji. Šta ako se granice zatvore i moja majka ne može da dođe da me poseti“, rekla je Tatjana za Moskov tajms.

Ruska turistička agencija Aero Klub Tur, koja pomaže klijentima da dobiju strane vize, primetila je porast zahteva za šengeske vize od juna, rekla je Alina Procenko, šef odeljenja za vize u pomenutoj kompaniji.

Komplikovan proces

Čak i bez potpune zabrane, proces podnošenja zahteva za evropske vize je već komplikovaniji za Ruse nego što je bilo pre rata u Ukrajini, smatraju stručnjaci.

„Glavni problem je pronalaženje mesta za termin za dobijanje vize za ambasadu“, rekla je Procenko za Moskov tajms, dodajući da je vreme čekanja duže od uobičajenog rezultat diplomatskih proterivanja, zbog kojih su evropske ambasade u Rusiji sa manjom osoblja.

„Dokumenti, avionske karte i potvrde o rezervacijama podležu pažljivijoj kontroli i u nekim slučajevima zahtev za vizu može biti odbijen“, istakla je Procenko.

Pored toga, jedan broj zemalja, uključjući Švajcarsku, Mađarsku i Austriju, odnedavno je počeo da izdaje šengenske vize samo za vreme trajanja putovanja.

„Nažalost, prošla su vremena kada smo mogli da apliciramo za trodnevno putovanje u Evropi i da je ambasada davala šengesku viz na tri ili pet godina“, rekla je Procenko.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Rusima, od kojih 40 miliona ima inostrane pasoše, izdato je oko četiri miliona šengenskih viza 2019. godine, pre pandemije virusa korona.

Kritičari zabrane viza Rusima upozoravaju da bi to pogodilo mnoge Ruse, koji se protive ratu, uključujući opozicione aktiviste i novinare koji su bili primorani da pobegnu zbog drakonskih zakona o cenzuri i straha od političkog progona.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski novinar Jaroslav Varenik je rekao da mu je prošle nedelje odbijen ulazak u Estoniju i da su mu graničari ukinuli turističku vizu nako dvosatnog ispitivanja.

Za sada, Rusi još uvek mogu da uđu u Evropu ako imaju šengensku vizu, pošto šengeska viza koju izdaje bilo koja država omogućava pristup celom bloku.

Na neformalnom sastanku ministra inostranih poslova EU kasnije ovog meseca, trebalo bi da se razgovora o zabrani turističkih viza za državljane Rusije.

„Mislim da se ta zabrana neće dogoditi“, rekla je Tatjana, ruska državljanka koja živi u EU.

„Ali brinem se da neko može okriviti čitavu naciju na ono što njena vlada radi“, dodala je.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare