Foto: N1

Novinarka Antonela Riha kaže, povodom današnjeg izricanja presude u Hagu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da je nesumnjivo velika njihova uloga u formiranju paravojnih formacija koje su počinile brojne zločine na teritoriji Hrvatske i BiH tokom ratova devedesetih, ali da ne može da tvrdi da je presudna. "Oni su jako dobro poznavali tu mračnu stranu Srbije" navodi ona i dodaje da se politička komponenta Haškog tribunala vidi u raznim dosadašnjim presudama koje je izrekao, ali da se nada da kod izricanja presude Stanišiću i Simatoviću u 15.00 neće prevagnuti politika.

Na konstataciju da se često u Srbiji mogu čuti ocene da je Haški tribunal bio antisrpski sud, Riha navodi za N1 da se „svako tu oseća posebno pogođenim“.

„Zastupam tezu da je priča o tome da Tribunal služi pomirenju potpuno pogrešna, on treba da sudi pojedincima za zločine koje su počinili, a pomirenjem treba da se bave neke društveno-političke elite, a ne neki sud koji je izmešten u Hagu“, kaže Riha u N1 Studio Live.

Ističe da su brojne presude koje su donete tokom ovih godina u Haškom tribunalu bile „zaista diskutabilne i možemo ih smatrati političkim, tu pre svega mislim na presude hrvatskom generalu Anti Gotovini, bivšem kosovskom premijeru i jednom od najvažnijih komandanata OVK Ramušu Haradinaju, komandantu Teritorijalne odbrane Armije BiH Naseru Oriću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.

Riha podseća da je Jovica Stanišić na čelo resora Službe državne bezbednosti došao 1991. godine, u vreme raspada SFRJ, kada je Hrvatska proglasila nezavisnost i kada je Služba DB pokušavala po naredbi tadašnjeg predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića da pomogne Srbima u Krajini, što je ranije obećao Milošević.

Foto: Michael Kooren / AFP / Profimedia

„To je povereno Stanišiću, a sa njim u paketu ide i Simatović sa svojim operativnim sposobnostima, on pronalazi kapetana Dragana, odlaze u Knin i povezuju se sa Milanom Martićem, a kapetan Dragan pravi centar za obuku krajiške policije u Golubiću, odakle izlazi prva generacija paravojne formacije koja se zvala Crvene beretke“, kaže Riha.

Dodaje da su oni „formirali, pomagali, podržavali sve paravojne jedinice na području Hrvatske i BiH, i ova presuda treba da poveže njihovu ličnu odgovornost sa zločinima koji su se dešavali u Krajini, BiH i Slavoniji“.

Kao vrlo poverljivu osobu, za koju se govorilo da jedini bez kucanja može da uđe u Miloševićevu kancelariju, bivši srpski predsednik ga je poslao u Bosnu, „gde je bio u ulozi pregovarača, jer su bosanski Srbi oteli i vezali za bandere 120 pripadnika Unprofora“.

„I tada se mogla videti jasna veza između Službe DB i tih paravojnih formacija koje su delovale tokom rata devedesetih“, ocenjuje Riha.

Ističe da je Stanišić „svakako bio čovek broj jedan Miloševića kada su u pitanju bila razna obaveštajna dejstva u Srbiji i regionu tokom ratova“ i podseća da je bio i u Dejtonu, ali nije poznato u kojoj ulozi.

Stanišić i Simatović su izručeni sudu u Hagu 2003. tokom operacije „Sablja“, koja je pokrenuta posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Foto: EPA/Martijn Beekman

Proces je trajao 18 godina i danas će im biti izreknuta druga prvostepena presuda, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Oni se terete za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku „Crvenim beretkama“, „Škorpionima“ i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i BiH.

Tužilaštvo tvrdi da je uspelo da dokaže njihovu krivicu, dok odbrana traži ponovnu oslobađajuću presudu.

Presuda Stanišiću i Simatoviću biće objavljena u 15 časova, a prenos za javnost će biti emitovan sa kašnjenjem od 30 minuta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar