Zoran Lutovac
Zoran Lutovac Foto: N1

"Državotvorni pokret ne mogu da prave oni koji su uništili državu, institucije i društvo", rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Prema njegovoj oceni, to je pokušaj da se podeli odgovornost za sve ono što je loše urađeno i da se politički profiliše na drugi način.

Lutovac je rekao da stvaranje državotvornog pokreta može da bude i pokušaj da se iz političkog mejnstrima odstrane ekstremi sa leve i desne strane i na taj način proširi centar političkog uticaja. Dodaje da to nije nova ideja, i da je tako nešto u Velikoj Britaniji svojevremeno uradio Toni Bler, danas savetnik Aleksandra Vučića.

„Ne postoje klasične podele na ideologije. Nema levice i desnice, mi smo progresivci i zauzimamo centralni politički prostor. On je kratkoročno imao pomaka, međutim dugoročno napravio je štetu laburistima jer je socijaldemokrate udaljio od svog biračkog tela“, objašnjava Lutovac.

Upitan da li na taj način Vučić zauzima mesto Demokratske stranke na političkom centru, Lutovac kaže da on retorički pokušava da ga zauzme, ali da je posle ovoliko godina ljudima jasno da predsednik Srpske napredne stranke i Srbije jedno priča, a drugo radi.

Kada su u pitanju ocene da se Vučić plaši desnice, Lutovac kaže da je to tačno u kontekstu da lider naprednjaka brine samo o svom rejtingu.

„Kada je u pitanju Kosovo, desnica ga ugrožava. Pokušava da je marginalizuje, da je prikaže ekstremnom“, napominje predsednik DS.

Dodaje da se demokratske opcije manje plaši jer je „učinio sve da je marginalizuje“.

Lutovac ističe da građanska demokratska opcija nije anacionalna, već te nacionalne interese drugačije shvata.

Govoreći o savezništvu demokrata sa drugim strankama opozicije, Lutovac kaže da stranke desnice nisu saveznici, već oni koji „Srbiju hoće da učine normalnom građanskom demokratskom državom koja brine o nacionalnim interesima“.

Opširnije na N1.

BONUS VIDEO – Zoran Lutovac: Mediji su u uređenom društvu 4. stub vlasti, mi to nemamo jer 1 čovek drži sve

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar