Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je još jedno u nizu odlikovanja, ovoga puta princu Albertu II od Monaka u vidu ordena na lenti. Ipak, javnosti nije konkretno obrazloženo zašto je princ Albert odlikovan u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu i svega 13 godina dugim diplomatskim odnosima Srbije i Monaka.

Srbija i Monako nikada u novijoj istoriji nisu imali naročito razvijene političke i ekonomske odnose.

Pa ipak, dolazak princa Alberta II od Monaka inspirisao je srpskog predsednika da potpiše još jedan ukaz o odlikovanju i to drugog stepena, u vidu ordena na lenti, koji se dodeljuje predsednicima država ili vlada.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, taj orden otišao je u ruke princa „za izuzetne zasluge i učvršćivanje međusobnih odnosa“.

Ovo je inače bila prva zvanična poseta princa Alberta Srbiji, tokom kojih su predsednici Privredne komore Srbije i Privrednog odbora Monaka potpisale sporazum o saradnji.

Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

„Danas imamo posebnu čast. Želim da zahvalim princu Albertu što je prihvatio poziv da poseti Srbiji. Uveren sam da će razgovori, koje smo vodili, biti snažan impuls unapređenju odnosa naše dve zemlje. Ponosan sam što sam mogao da mu uručim orden i da u našem razgovoru mogao mnogo da naučim“, rekao je predsednik Srbije.

Orden na lenti Vučić je tokom svog trogodišnjeg mandata dodelio svega četiri puta.

Osim princa Alberta, isto odlikovanje dobili su Bojko Borisov, bugarski premijer, Miloš Zeman, predsednik Češke, kao i Nikos Anastasijadis, predsednik Kipra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare