Zoran Zivkovic Medju nama
Zoran Živković Foto:Ivan Dinić/Nova S

"Politika srpskog predsednika Aleksandra Vučića u mnogim oblastima se svodi na to ne da bude Tito, nego da bude nešto između Svetog Save i cara Lazara, da ga pamte... da izgradi kult ličnosti još više nego što sada postoji. Kako se gradi taj kult ličnosti - tako što okupiš oko sebe glupe, ružne i niske, i onda negativnom selekcijom pored (ministra unutrašnjih poslova Aleksandra) Vulina i sličnih, on postaje genije", kaže za N1 bivši premijer Zoran Živković. Poslanik Srđan Milivojević ocenjuje da su trenutne izjave Vulina da Srbiji nije mesto u EU ili Vučića da Srbija neće uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU "igranje sudbinom i budućnošću ove zemlje, to su opasne izjave, mi smo u ćorskokaku, naš Titanik koji je plovio ka nigde, sada se nasukao na santu leda iz Sibira i sad polako tone, i dok tone oni nas na palubi na Pinku uveravaju da je sve u redu".

Živković u Novom danu ističe da „sankcije Rusiji moramo da uvedemo, ne zbog gasa, već zato što je to agresija na jednu zemlju i to mora da se osudi“.

Milivojević kaže da zbog toga što ne uvodimo sankcije Rusiji, odnosno ne usklađujemo svoju spoljnu politiku sa EU, Unija može da upotrebi „mehanizme koji su vrlo preteći – može da dođe do prekida pregovora, do suspenzije fondova, da srpski proizvodi izgube povlašćeni status, i ono što nema veze sa sankcijama Rusiji, ali ima veze sa našom politikom – Srbiji se preti ponovnim uvođenjem viza“ zbog migranata.

Pročitajte još...

On smatra da EU ništa više od Srbije ne traži nego što je tražila od drugih zemalja iz istočne Evrope koje su postale članice.

„Ne traže da se odreknemo Kosova, jer je većina članica EU priznala Kosovo, i to je za njih završena stvar. Oni ne traže ni da se odreknemo Rusije, ali ako hoćete u EU morate da se uskladite sa EU i da poštujete njena pravila“, poručuje Milivojević i dodaje da je „Vučićeva retorika – retorika političkih podlaca“.

Živković kaže da je Kosovo prestalo da bude deo Srbije Kumanovskim sporazumom (1999), „to Kosovo nije smelo ni da pomisli na nezavisnost dok je u Srbiji bila normalna vlast – u vreme ubijenog premijera Zorana Đinđića“.

Dodaje da je „Vučić priznao Kosovo time što ima svoja tri ministra tamo, primaju platu ne iz Srbije, već sa Kosova, ‘ajde da se ne igramo, to je jedna prevara“.

„Na vlasti su sada oni iz ’99, ’98, ’97, normalno da vode istu politiku, a to što su lagali jedno vreme manje-više uspešno i građane Srbije i Evropu da hoće da idu u EU – to nije tačno. Prvu ponudu tadašnja Jugoslavija da uđe u EU dobila je ’89, bilo je to ponuđeno (Franji) Tuđmanu i (Slobodanu) Miloševiću, i to ne zato što nas je Evropa volela, u politici nema ljubavi, ima mržnje, već što im je trebalo da jedna socijalistička zemlja preko noći uđe u EU, jer su hteli da pospeše promene koje su počele da se dešavaju na istoku Evrope. Obojica su to odbili, jer su obojica imali ambicije da budu Tito, i znali su da je Tito postao Tito kroz rat i ušli su u rat da bi postali veliki. Njihovi naslednici su danas na vlasti i u Srbiji i u Hrvatskoj“, kaže Živković.

Opširnije čitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare