Aleksandar Antić, Emanuele Žiofre, Goran Vesić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da Auto-put mira treba da bude put stabilnosti i pomirenja u regionu, te da će on će povezivati Jug Srbije sa zapadnobalkanskom mrežom puteva.

On je nakon obilaska prve deonice autoputa Niš – Merdare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da za njega izgradnja puteva predstavlja simbol evrointegracija.

„Ovaj auto-put će biti kičma regionalne putne mreže. Put prvenstveno predstavlja transportnu rutu, ali i vezu ljudi u regionu. Hoćemo da putevi budu simbol mira i stabilnosti u regionu. Ovaj put će povezivati jug Srbije sa zapadno balkanskom mrežom i omogućiti slobodan tok ljudi, robe i kapitala, od Niša, preko Prištine do Tirane i dalje“, rekao je Žiofre.

Kako je istakao, put treba da bude „put mira stabilnosti i pomirenja, te je zato je dobio ime ‘Auto-put mira'“.

„Deonica koju smo otvorili danas dužine 5,5 kilometara prvi je segment mnogo većeg projekta koji će Niš i ostale gradove ovog dela Srbije povezati sa Jadranskim morem do Drača“, istakao je on.

Rekao je da je EU ponosna što ovaj projekat realizuje sa partnerima iz IBRD-a i predstavnicima centralnih i lokalnih vlasti u Srbiji.

„Izgradnja ovog puta deo je sveobuhvatnijeg plana EU za Zapadni Balkan koji je namenjen velikim infrastrukturnim projektima čiji je cilj da do 2027. godine mobilišu do 30 milijardi evra“, objasnio je Žiofre.

On je podsetio da su mnogi turisti stigli u Grčku na odmor zahvaljujući Koridoru 10 i deonici kojom su i oni danas prošli, a koji je sufinansirala EU.

„Veze koje Srbija ima sa EU su jake, a u budućnosti će biti još jače“, istakao je on.

Podsetio je da je EU najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbije.

Danas je puštena u saobraćaj prva deonica Sektora 1 autoputa Niš – Merdare, u dužini od 5,5 kilometara.

Prisutni su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predsednik opštine Merošina Saša Jovanović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici EBRD i drugi.

BONUS VIDEO Povlačenje policije sa severa Kosova – Beograd, Priština i EU politički zloupotrebljavaju sever

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar