Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, koji je boravio u Zagrebu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske nedvosmisleno napredovali i da je u prva četiri meseca ove godine bilo četiri susreta na visokom niovu – dva puta ministara spoljnih poslova, jednom hrvatski premijer i predsednik Srbije i sada dva premijera.

„Ako to posmatrate čak i u dužoj istorijskoj perspektivi, onda možete zaključiti da, barem kada je reč o učestalosti, tako što do sada nije bilo i da treba biti zadovoljan. Naravno, svesni smo da su ishodi istih slabašni, barem kada je u pitanju rešavanje otvorenih pitanja, ali to ne bi trebalo da nas onespokoji, jer je ključni izazov u ovom, novom talasu normalizacije odnosa uspostava i održavanje poverenja te stvaranje institucionalnog okvira za komunikaciju i saradnju između Srbije i Hrvatske“, rekao je Žigmanov u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Uveren je, kaže, da je to postignuto i otvara prostor da se ta saradnja nastaviti. On je najavio da će sredinom maja biti sastanak koordinatora za utvrđivanje inventara otvorenih pitanja i o stanju brojnih međudržavnih komisija, što će omogućiti nastavak njihovog rada, a u drugoj polovini juna predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković posetiće hrvatsku zajednicu, što će, kazao je, biti povod da se ponovo sretne sa predsednikom Vlade Srbije Anom Brnabić.

„Očito, određeni su i budući koraci, kolosek saradnje se montiraju, a još jedan sastanak na vrhu je već definisan. Sve to nas koji smo involvirani u ovaj proces mora hrabriti“, naveo je Žigmanov.

Na pitanje da li je ovo ključan trenutak za osetnu, odnosno za prvu promenu odnosa država prema boljoj saradnji, Žigmanov kaže da za ovo vreme „zacelo jeste“.

„Narasla je dovoljno svest o važnosti saradnje, spremnosti za isto, videlo se, takođe nije manjkalo, stvorili su se i povoljni uslovi za obnavljanje komunikacija, stvoreno je, bez obzira na različite optike, i dovoljno poverenja između ključnih takmaca, a poruke koje smo imali priliku da čujemo govore da će ovaj proces potrajati. Sve to je nedostajalo u poslednjih pet godina – vreme kada se saradnja između vlasti dveju država odvijala najviše i najčešće putem medija“, kazao je Žigmanov.

Upitan o položaju Hrvata u Srbiji, Žigmanov je kazao da je on bolji nego što je bio, ali da još uvek s deficitima kada je reč o poželjnom.

„Ključni pomak, koji otvara prostor i za brže i efikasnije rešavanje brojnih izazova, učinjen je uključivanjem legitimnih političkih predstavnika u najviše institucije u kojima se donose odluke. Naime, mojim izborom za ministra, otvara se nova, do sada nepostojeći, kvalitet za artikulisanje interesa hrvatske zajednice, za ostvarivanje potreba te za postizanje istinske ravnopravnosti Hrvata u Republici Srbiji. To je proces koji traje duže od jednog dana ili meseca, ali je nedavno započet i već daje svoje vidljive pozitivne rezultate“, rekao je Žigmanov.

***

BONUS VIDEO – Znaju li Zagrepčani ko je bila Diana Budisavljević?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar