Tomislav Žigmanov Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je ta stranka ozbiljno shvatila mogućnost da predstavnici hrvatske zajednice učestvuju u vlasti u Srbiji i ocenio da bi to dovelo do smirivanja tenzija između Beograda i Zagreba.

Žigmanov je u intervjuu za „Blic“ naveo da je ta stranka spremna da razgovara o učešću u vlasti, ali da o tome još nije bilo konkretnijih razgovora, kao i da o njihovom eventualnom učešću u vladi treba da odluče oni koji su pobedili na izborima.

„Hoćemo biti učesnici u politikama koje će voditi Srbiju u evropske integracije, osnaživati vladavinu prava, pridonositi radu nezavisnih institucija, omogućiti integrisanje pripadnika hrvatske zajednice u srpsko društvo na ravnopravniji način, imati pozitivni pristup normalizaciji i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa“, kazao je Žigmanov.

Naveo je da je ta stranka posebno zainteresovana za nastavak rešavanja otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji, od njihove integracije u srpsko društvo, do izgradnje pozitivnih politika priznanja, koje se odnose na izlazak državnih struktura iz podrške izgradnji tzv. bunjevačke nacije.

Na pitanje za koja ministarstva su zainteresovani i gde bi njihov doprinos bio najveći, Žigmanov navodi da još uvek nije bilo konkretnih razgovora o tome, ali da su najviše zainteresovani za ona koja se tiču kulture, obrazovanja, ljudskih i manjinskih prava, te poljoprivrede, ekologije i evropskih integracija.

Žigmanov ističe da bi ta stranka ulaskom u vladu doprinela smanjenju tenzija na relaciji Srbija- Hrvatska i navodi da problemi u odnosima dve zemlje sežu daleko u prošlost- od prilika u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji i posledicama ratova 90-ih.

„Od najosetljivijeg pitanja potrage za nestalima i odnosa prema učinjenim zločinima, preko granica i sukcesija, pa do društvenog položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj“, kaže Žigmanov.

Na pitanje da li bi češće međusobne posete rukovodstava dve zermlje dovele do relaksacija odnosa i da li je realno da hrvatski zvaničnici uskoro dođu u Beograd ili da Vučić ode u Zagreb, Žigmanov ističe da posete državnog vrha nisu garancija za napredovanje u odnosima, te da nije realno da se takvi susreti uskoro realizuju.

„Svakako bi Hrvatima u Srbiji to bilo od velike važnosti, jer bi veliki teret nelagoda i nametnuta krivnja koje podnose zbog, često ekstremnih negativnih sadržaja u javnosti, bio znatno smanjen“, zaključio je Žigmanov.

BONUS VIDEO: Nova Vlada, isti cilj: Na kakvim „točkovima“ Srbija nastavlja put ka EU?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar