Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav

Nemački kancelar je bio na samitu Zapadni Balkan-EU u Tirani, uprkos ratu na Bliskom istoku i drugim krizama. Predsednik Srbije je tamo poslao „manje moćnu“ premijerku, a sam je otišao u Peking, uočava nemačka štampa. „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je majstor višeznačnih poruka: jednom se izdaje za kandidata za članstvo u EU, drugi put se bolje oseća na strani Rusije. Sada daje prednost sastanku u Pekingu u odnosu na zapadnobalkanski samit sa EU“, piše Zidojče cajtung.

Tekst potpisuje novinar Tobijas Cik, a počinje ga konstatacijom: „On je doneo odluku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (53) u ponedeljak je otputovao u Peking, kako bi potpisao ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom. Posle dolaska je izjavio da se tamo oseća ’stvarno kao kod kuće’. Susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom takođe važi kao verovatan.“ (Vučić i Putin su se, prema rečima predsednika Srbije, u međuvremenu kratko susreli u Pekingu, prim.red).

Politika ljuljaške: neutralno ili dvolično?

„Vučićeva odluka da ode u Peking bila je takođe odluka protiv drugog skupa: u ponedeljak su se u glavnom gradu Albanije, Tirani, okupili šefovi država i vlada njegovog regiona i visokorangirani predstavnici Evropske unije“, podseća autor, a potom i objašnjava da je tema u Tirani bila „obećanje iz Soluna“, staro dve decenije. Naime, jedan od važnijih zaključaka samita EU u Solunu 2003. bio je da je „budućnost balkanskih država u Evropskoj uniji“, prenosi Dojče vele.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Novinar lista iz Minhena dalje konstatuje: „Nemačkom kancelaru Olafu Šolcu je poruka, koja se uprkos svim problemima shvata ozbiljno, bila toliko važna da je on – uprkos ratu na Bliskom istoku i drugim akutnim krizama – u ponedeljak otputovao u Tiranu. Šolc je rekao da bi Srbija i njena nekadašnja pokrajina Kosovo koja je 2008. proglasila samostalnost, trebalo bi da ’dobiju zajedničku perspektivu’ u Evropskoj uniji – rekao je Šolc – u odsustvu Vučića.“

Vučić je u Tiranu poslao „manje moćnu“ premijerku Srbije Anu Brnabić, piše nemački list. A potom dodaje: „Sa putovanjem u Peking Siju i Putinu on je pojasnio u kojem pravcu se trenutno zaljuljala ljuljaška. ’Politika ljuljaške’, pragmatično balansiranje između Istoka i Zapada bez striktnog izjašnjavanja o lojalnosti – po tome je Vučić poznat. Međutim, nije on izmislio taj princip: još je bivši jugoslovenski vlastodržac Josip Broz Tito pozicionirao svoju zemlju kao pokretačku snagu ’Nesvrstanih’, dakle onih zemalja koje su htele da se drže po strani u Hladnom ratu između NATO i Varšavskog pakta. Neutralno ili dvolično? Vučić je majstor višeznačnih poruka“, piše Zidojče cajtung.

Autor teksta podseća takođe da je Vučić devedesetih bio Miloševićev „ministar propagande“, te da je kasnije javno priznao „greške“ i „gluposti“. Vučić se pred državama Evropske unije, prema autoru članka, prikazuje kao čovek koji „svoju zemlju želi da vodi dalje u pravcu Zapada“.

Nema sankcija, ima izbora

„Istovremeno, on odbija da se priključi evropskim sankcijama Rusiji koje su uvedene zbog rata u Ukrajini. Nakon što je u septembru jedan njegov politički saputnik predvodio paravojnu formaciju u smrtonosnom terorističkom napadu na susednom Kosovu, Vučić je tvrdio da nema ništa s tim; da naposletku neće da ugrozi sav lepi napredak na putu pristupanja Evropskoj uniji. Istovremeno, on huška protiv navodne politike ’etničkog čišćenja’ kosovske vlade protiv Srba“, piše nemački novinar.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Autor podseća da je pre jedne decenije, kao zamenik premijera, Vučić nastupao kao borac protiv korupcije, a sada je izložen protestima koji mu spočitavaju klijentelizam, autoritarne metode, te da je ustuknuo pred oružanim nasiljem koje se širi Srbijom. Vučić je, prema pisanju minhenskih novina, odlučio da izlaz potraži u izborima u decembru.

„Svako novo podstrekavanje u konfliktu sa Kosovom, svaka njegov novi potez ’politike ljuljaške’ između Zapada i Istoka, sme da se protumači i kao poruka u predizbornoj kampanji. Istovremeno, on preduzima velike korake da bi javno mnjenje doveo na svoju liniju: Novi zakon o medijima, koji kritičari nazivaju ’korak ka diktaturi’, trebalo bi uskoro da bude usvojen u parlamentu“, zaključuje Zidojče cajtung.

Pročitajte još

„Srbin otputovao u Peking“

I na sajtu informativnog televizijskog programa N-TV primetili su odsustvo Vučića u Tirani, a prisustvo u Pekingu. I pišu: „Kina i Srbija već izvesno vreme neguju intenzivne trgovinske odnose. Godine 2022. Kina je čak bila po obimu trgovinske razmene na drugom mestu. Sada su obe zemlje potpisale sporazum o slobodnoj trgovini“.

U tekstu se navodi da detalji još nisu poznati, ali da je Vučić najavio da bi od novog sporazuma koristi mogli imati proizvođači voća, vina i meda, i dodao da bi sporazum mogao da stupi na snagu narednog maja ili juna.

„Srbin je otputovao u Peking, umesto da u ponedeljak učestvuje na balkanskom samitu u glavnom gradu Albanije Tirani“, konstatuje nemački N-TV.

BONUS VIDEO „Pojas i put“ preči od Berlinskog procesa: Zašto su za Vučića Si, Putin i Orban prirodnije društvo od Šolca i Fon der Lajen?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar