Foto: N1

Član predsedništva SNS Goran Vesić rekao je večeras da su naprednjaci prvi predali izbornu listu u Šapcu i da u vezi sa tim nije bilo zloupotreba, što je negirao predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik toga grada Nebojša Zelenović tvrdeći da se politika naprednjaka zasniva na lažima i verbalnom i fizičkom nasilju.

Vesić je objasnio da su naprednjaci prvi skupili oko 2.500 potpisa, da su zapisnik potpisali svi članovi Opštinske izborne komisije koji su konstatovali da je predata sva potrebna dokumentacija.

„Lista je proglašena, ali se onda pojavio sekretar opštine u ne znam kom svojstvu, i nastao je problem. Međutim, sud je uradio svoj posao, i naša lista je proglašena“,  rekao je Vesić.

Ovde je problem što oni nisu predali listu pre nas, rekao je on.

Upravni sud u Novom Sadu poništio je po žalbi SNS rešenje šabačke Gradske izborne komisije kojim je proglašena lista „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ i kao razlog navela to što 406 potpisa koje su notari overili, ne sadrže podatke o datumu i mestu izdavanja lične isprave. Stranka Zajedno za Srbiju se žalila na tu odluku, kao i na odluku da se prizna izborna lista SNS iako je nedostajala saglasnost predsednika stranke i Srbije Aleksandra Vučića da lista nosi njegovo ime.

Pošto je sud poništio listu Zajedno za Srbiju, a stranka je prikupila nove potpise.

Vesić je još jednom ponovio da je lista SNS imala sve što je potrebno i da se na izbornom listiću nalazi na mestu broj 1.

„Uvereni smo da ćemo pobediti u Šapcu, i nećemo se žaliti na listu Nebojše Zelenovića“,  rekao je Vesić, koji je istakao da su propusti na Zelenovićevoj listi bili i potpisi, ali i rodna ravnopravnost.

Stranka Zajedno za Srbiju koja ima vlast u Šapcu i vlast koju ima SNS su dva različita sveta, rekao je Zelenaović, napominjujući da se politika naprednjaka zasniva na lažima i nasilju, verbalnom i fizičkom.

„Bili su spremni da okrenu državu naopačke da njihova lista bude prva na listiću. Za svoju listu su napravili dve krupne greške, između ostalog nisu dostavili saglasnost Aleksandra Vučića da izborna lista njegovo ime, a druga je da su notari 406 puta pogrešno overili potpise“, rekao je Zelenović.

On je naveo da je proglašena lista „Nebojša Zelenović – Šabac je naš grad“ i da je zauzela mesto broj 3. na listiću, ali da ne može da tvrdi šta će se dalje dešavati.

On je rekao da je uložena žalba i da čekaju odluku suda do 21. juna,

„Ako stigne do tada znaćemo šta da radimo, ako ne stigne žalićemo se do Strazbura, važno je zbog prava u Srbiji i nasilja koje se sprovodi“, poručio je Zelenović.

„Atmosfera u Šapcu je takva da nikakvo nasilje ne može da spreči volju građana da izađu na izbore, oni sve znaju.  Kod nas ne može da se krade na kutijama“, rekao je on, ističući da s druge strane 6,7 miliona građana u Srbiji nema mogućnost da se informiše, niti da donosi odluku.

Govoreći o SNS u Šapcu i tamošnjoj atmosferi, Vesić je rekao da Zelenović finansira tri medija, koja su ukupno dobila nešto više od milion evra za poslednjih nekoliko godina. Takođe, dodao je da se na njima nije pojavio niko od predstavnika SNS.

Govoreći o medijima u Šapcu, Vesić je rekao da postoji mogućnost da se pojavi neko iz SNS, ali samo u plaćenim terminima i to samo na jednoj televiziji.

„Sve ono što Zelenović zamera nama, on mnogo gore sprovodi u Šapcu“, rekao je Vesić, podsećajući da je Zelenović vrlo bio prisutan tokom vanrednog stanja na RTS-u i TV Pinku.

Zelenović je upitao kako je moguće da članovi SNS gostuju na televiziji u plaćenom terminu i kada je kampanja i kada nije kampanja.

„Zna se kako se gostuje na televiziji, kako može bilo koja politička stranka da se reklamira na  televiziji van kampanje kao da prodaje neke proizvode“, upitao je gradonačelnik Šapca.

Na konstataciju da sprovodi medijsku torturu nad političkim neistomišljenicima,  Zelenović  je rekao da to nije tačno i da se u Šapcu sve radi „striktno po zakonu“, i da su odluke koje donosi komisija koja se bavi ovim pitanjima za njega zakon.

„Vesić na Šabac može da gleda kao na Švedsku, kada je u pitanju sloboda medija“, rekao je Zelenović.

Vesić je na to odgovorio:

„Možda je Šabac za vas i Dušana Petrovića Švedska, ali što se tiče informisanja on je Severna Koreja“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare