Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Nedopustivo je, vrhovni zvaničnici, kažnjavati ljude zato sto loše misle o vama. Po Ustavu ove zemlje dozvoljeno je kritikovati vlast. To pravo ne sme da pogazi bilo kakvo vanredno stanje", napisao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u otvorenom pismu državnom vrhu.

Nebojša Zelenović, komandanta Štaba za vanredne situacije grada Šapca, uputio je otvoreno pismo v.d. predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Predragu Milojeviću, predsednici Vlade Ani Brnabić i
predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, u kome stoji:

„Borimo se protiv zaraze i živimo u vanrednom stanju. Vi ste odgovorni za ovu borbu u celoj zemlji. U Šapcu predvodim borbu građana za očuvanje javnog zdravlja. Koliko god da je strašan i podmukao neprijatelj kojem se suprotstavljamo postoji crvena linija koja u ovim danima, kao ni bilo kada, ne sme biti prekoračena.

SVI GRAĐANI SRBIJE SU JEDNAKI PRED ZAKONOM!

Jovana Popović, mlada Kikinđanka, nalazi se u pritvoru, u požarevačkoj Zabeli, već gotovo tri nedelje. Stavlja joj se na teret da je počinila krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Postavljam vam pitanje, vrhovni zvaničnici, zašto država različito postupa u istovrsnim slučajevima ?

Kakva je to pravda po kojoj pevači Mitar Mirić i Đani i fudbaleri Luka Jović i Prijović sede kod svojih kuća, iako su sa namerom kršili zdravstvene propise, šaljući poruku vama i celoj Srbiji da su iznad zakona.

U isto vreme, ne postoji dokaz da je Jovana imala bilo kakvo saznanje da je u obavezi da bude u izolaciji.

Postoji jedna bitna razlika između ovih građana Srbije.

Jovana je autor pesme „Bagra“, koja upečatljivo peva o prirodi aktuelne vlasti u ovoj zemlji. Ostali, koliko se da videti, nemaju primedbe na funkcionisanje režima.

Nedopustivo je, vrhovni zvaničnici, kažnjavati ljude zato sto loše misle o vama. Po Ustavu ove zemlje dozvoljeno je kritikovati vlast. To pravo ne sme da pogazi bilo kakvo vanredno stanje.

Jovana je, takođe, simbol i ugledni primer za svakog građanina Srbije koji nije dobio pisano rešenje o izolaciji, a posle toga je dopao krivičnog progona. Ovakva sudska praksa je nedopustiva, ruši pravni poredak i razara solidarnost među ljudima. Bez solidarnosti, vrhovni zvaničnici, nije moguće voditi bilo kakvu borbu, a kamoli rat protiv ovakve pošasti, kakva je virus corona.

U potpunosti podržavam zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti. Podsetiću, zahteva se zakazivanje Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda, na osnovu čl. 47. Zakona o uređenju sudova, na kojoj bi bio zauzet stav o postojećim kršenjima prava građana. Traži se usvajanje stava :

1. da bez jasnog dokaza o rešenju kojim se određuje mera izolacije, nije moguće doneti osuđujuću presudu;

2. da je potrebno da u navedenim spornim situacijama nižestepeni sudovi, bez odlaganja, ukinu pritvor za sva lica.

Vrhovni zvaničnici, učinite šta je u vašoj nadležnosti, da svi ovi ljudi idu svojim kućama i da bude poštovana jednakost građana pred zakonom. Politikom ćemo se baviti kada savladamo zarazu i tada ćemo raspraviti šta, u stvari, “ Bagra“ znači“, stoji u otvorenom pismu Nebojše Zelenovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram