Foto:Promo

Na kongresu evropskih zelenih koji se ovaj vikend održava u Rigi, glavna tema je energetska nezavisnost Evrope i svih evropskih zemalja. Ne samo od ruskog gasa, već od fosilnih goriva uopšte. Ova energetska kriza koja je izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu je politiku zelene tranzicije, koju zelene partije zagovaraju decenijama, stavilo u prvi i urgentni plan čitave Evrope i svih političkih subjekata.

Energetska zavisnost stvara energetsku krizu iz koje nastaje politička kriza, iz koje dalje nastaje ratna, koja stvara ogromnu društvenu i ekonomsku krizu, migracije i dalje siromaštvo i uništavanje kako naše planete tako i naše slobode.

Đorđe Miketić i Dritan Abazović Foto:Promo

Zato se kreiraju programi i planovi za još hitniju energetsku tranziciju, ubrzavaju se zeleni programi, usvajaju planovi i veliki budžeti koji će podržati ove još ambicioznije planove.

Ekološki ustanak, zajedno za Srbiju i Skupština slobodne Srbije iz koalicije MORAMO, koji se učestvuju na kongresu u Rigi, najavljuju da će već u junu pokrenuti snažnu zelenu kampanju u Srbiji.

„Imamo snažan plan kako da Srbiju pretvorimo u super silu u proizvodnji zdrave hrane, kako da mnoge kuće proizvode struju iz solarnih panela, pogotovo građani iz najugroženijih slojeva, a ne da taj posao rade profitabilne koroporacije. Siromašnie porodice koje jedva plaćaju struju moraju prve dobiti solarne panele čime će mnogostruko smanjiti svoje račune. Imamo plan kako da izolujemo svaku kuću, takođe, prvo onih ljudi kojima to najviše i treba, da time pokrenemo i privredu kao i uštedu energije i smanjimo zagađenje. Sve to zajedno radimo sa našim prijateljima iz EU i evropskih zelenih sa kojima planiramo i da zajedno menjamo Evropu na bolje“, izjavio je Nebojša Zelenović iz koalicije MORAMO.

BONUS VIDEO IZBLIZA: Nebojša Zelenović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare