Olivera Zekic
Olivera Zekić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Na predstavljanju kandidata za dodelu nacionalnih frekvencija u prostorijama Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) predsednica REM-a Olivera Zekić izjavila je da je ovde reč o potpuno novom konkursu i da ista prava imaju svi kandidati, bez obzira na prethodni period.

Ona je istakla da će REM zanemariti ono što se dešavalo u prethodnih 16 godina, da će se ocenjivati novi elaborati i da potpuno iste šanse imaju televizije koje rade godinu dana, ili 15 godina.

Članica Saveta REM-a Judita Popović nije se saglasila sa njom, i na javnom slušanju kandidata rekla je da je zakon propisao da se dosadašnji rad emitera ocenjuje.

Do neslaganja je došlo kada je Popovićeva insistirala da postavi još jedno pitanje direktorki Tanjug televizije, pošto joj nije bilo jasno objašnjenja, zašto bi nacionalnu frekvenciju dobila Tanjug TV koja radi kratko, a ne neka druga televizija.

Pročitajte još...

Prethodno su se REM-u predstavile televizije Tanjug i K1, koje za nacionalnu frekvenciju konkurišu zajedno.

Programski elaborat REM-u je predstavila direktorka Tačno.doo -Tanjug tv Manja Grčić koja je istakla da se te dve televizije izdvajaju svojim profesionalizmom i velikim brojem emisija iz domaće produkcije.

Grčićeva je istakla da je na televizijama Tanjug i K1 zaposleno oko 400 ljudi, da je firma Tačno preuzela stotinu zaposlenih agencije Tanjug i da sada proizvode devet sati programa na K1 i još deset na televiziji Tanjug.

Ona je navela da K1 televizija kreira i dečiji program Kazbuka, kao i TV Doktor, kao i da ima 75 posto svog programa.

„Predstoji nam investiranje u ‘prajm tajm’, jer kablovske televizije imaju šanse za šer u jutarnjem i popodnevnom terminu, dok je prajm tajm rezervisan za nacionalne frekvencije, tako da nismo imali opravdanje da ulažemo. Ali sve imamo spremno, isigurni smo da ćemo opravdati poverenje ako nam ga ukažete“, rekla je Grčić.

Odgovarajući na pitanja, Grčićeva je navela da je svesna da je marketinško tržište za televizije prošle godine bilo oko 109 miliona evra, a da 89 miliona ide nacionalnim frekvencijama.

Članica REM-a Judita Popović izjavila je da su svi elaborati dobri, pa je tražila odgovor zašto bi to bio Tanjug a ne neko drugi, i dobila odgovor da predstavnici Tanjuga smatraju da je njihov kvalitet program i ljudi koji ga prave.

Kada je Popović želela da postavi još neko pitanje, predsednica REM Olivera zekić nije joj to dozvolila rekavši da je govtovo i da je vreme isteklo.

Na konstataciju da takav pristup nije fer, Zekićeva je rekla da „predsednica daje i predsednica odzima reč“.

Posle Tanjuga i K1, REM-u se predsatavio Hit radio, a do kraja dana to će učiniti Indeks, radio S, Play radio, Kopernikus Cable network, Obrazovni centar Smartakus i radio Puls.

Naredna dva dana predstaviće se i ostali kandidati za televizijske frekvencije, a odluka će biti doneta do kraja meseca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare