Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Posle protesta opozicije ispred Narodne skupštine, provladini mediji preneli su informaciju da će svim učesnicima tog skupa biti napisane krivične prijave i kazne od 150 hiljada dinara zbog kršenja policijskog časa.

Za takve navode N1 nije dobio potvrdu u MUP-u, a predsedavajući SZS Janko Veselinović kaže da na javnu najavu protesta nisu dobili nikavo upozorenje od policije, ali da su svi učesnici skupa bili spremni da budu uhapšeni.

Aplauzi, ali i zvižduci čuli su nakon dva protesna sata sedenja na skupštinskom stepeništu, tokom policijskog časa i bez prisustva policije. To su činjenice, tumačenja su nešto drugo.

Tako TV Pink navodi da je policija imala naređenje da ne interveniše i ne primenjuje silu, „jer je i namera organizatora skupa bila da izazovu incidente“.

Predsedavajući SZS Janko Veselinović podseća da je protest najavljen javno.

„A, pošto on spada u grupu spontanih protesta, nismo bili dužni da u pismenoj formi podnesemo policiji, a od policije na javnu najavu protesta nismo dobili nikakvo upozorenje. Ali ako je policija čekala incident za hapšenje nije ga bilo“, ističe on.

Opozicija poručuje da je bilo nezvaničnih najava da će se na protestu pojaviti grupa koja će vređanjem, kako kažu, pokušati da isprovocira incident. U 18:45 skandiranje s ulice okrenulo je sve kamere na drugu stranu i prekinulo obraćanje lidera opozicije novinarima.

#related-news_1

Sve se završilo na verbalnom sukobu. Među okupljenim građanima bilo je, po njihovom priznanju i penzionera s drugog kraja Beograda, konkretno Ceraka. Ostalo je nejasno, otkud oni tu… ili nije, jer opet Pink navodi da „nezadovoljni, jer im SZS ugrožava zdravlje i ometa šetnju, penzioniri nisu krili ogorčenost“.

Pred kraj protesta na kratko su se pojavile dve komunalne milicionerke koje su okupljene samo upozorile na nošenje maski i držanje rastojanja.

Veselinović kaže da ne zna hoće li i kakva biti reakcija MUP-a, ali objašnjava da su svi učesnici protesta bili spremni da budu uhapšeni i prethodne večeri.

„Pošto živim u Novom Sadu, došao sam spreman za 20 dana Zabele. Poneo sam tri knjige Dejana Medakovića ‘Efemeris’, i aspirin za glavobolju“, kaže on.

Upravo je Pink najavio da će zbog kršenja mera zabrane kretanja i okupljanja propisanih zbog epidemije, svima koji su se okupili ispred Narodne skupštine biti napisane krivične prijave i moraće da plate kaznu od 150 hiljada dinara.

Ni ovu, kao ni ostale tvrdnje provladinog medija nismo uspeli da proverimo u policiji s obzirom da nam za sada MUP nije odgovorio na pitanje hoće li biti sankcija zbog protesnog skupa opozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar