Foto:Nova.rs

Uskoro se očekuje glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu zemlje, pošto je kako saznaje koha.net, Centralna izborna komisija (CIK) završila verifikaciju prikupljenih potpisa a obezbeđeno je 20 odsto potpisa za nastavak procesa.

Iako CIK odbija da govori o tome, koha.net iz svojih izvora saznaje da je završen proces provere potpisa za pokretanje postupka smene četvorice gradonačelnika u opštinama na severu Kosova.

Prema rečima Škelćima Jakupija, stručnjaka za lokalnu upravu, proveravanje potpisa ne bi trebalo da predstavlja problem za CIK, osim ako ne naiđe na veće nepravilnosti, ali je izrazio zabrinutost zbog pravnog vakuuma, za koji kaže da će pratiti postupak smenjivanja gradonačelnika.

U Administrativnom uputstvu ministarstva lokalne samouprave koji je osnov za ovaj proces, prema Jakupiju nema definisanih zakonskih rokova niti relevantnih institucija koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za organizaciju ovog glasanja.

Prema njemu problem mogu predstavljati određivanje izgleda i kako će se zvati glasački listić, ko će odobriti sadržaj tog glasačkog listića, ko će uslovno raspisati izbore ili dan glasanja.

On kaže da to treba da ide uz interne konsultacije sa institucijama koje su uključene u proces a, po njegovom mišljenju, predsednica Kosova imati važnu ulogu.

Sledeći korak je organizovanje glasanja za smenu gradonačelnika, koji je smenjen ako za smenu glasa 50 odsto plus jedan upisani birač.

Ako se obezbedi dovoljan broj glasova za smenu onda je naredni korak organizovanje izbora za gradonačelnike, koje zakazuje predsednica Kosova u roku ne kraćem od 30 dana niti dužem od 45 dana od trenutka smene gradonačelnika.

***

BONUS VIDEO – O sudbini dinara na Kosovu odlučuje Brisel: Redovi za srpkom valutom u Kosovskoj Mitrovici sve duži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar