Voja Žanetić Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Marketinški stručnjak Voja Žanetić ocenjuje da nas čeka neizvesna budućnost i problematični predstojeći meseci, ne samo u kontekstu unutrašnje politike, već i međunarodnih okolnosti. Navodi i da se prvi mandat aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića mogao okarakterisati kao "videćete", a ovaj drugi, za koji je inaugurisan juče, kao "videćemo", jer ništa sigurno ne može da se kaže ni o čemu.

„Sa stanovišta toga da ne znaš koliko će ti koštati benzin sledećeg meseca, ta 2027. (dokle će trajati novi Vučićev mandat) deluje strašno daleko, kao nešto što bi (reditelj Stenli) Kjubrik mogao da režira kao neku daleku budućnost. Sve što se dešava u budućnosti je nešto što može da drži vodu dan-dva, sve je veoma neizvesno“, kaže Žanetić u Novom danu na TV N1.

Povodom jučerašnje Vučićeve inauguracije i njegovog govora u skupštini, o čemu danas pišu sve novine u Srbiji kao glavnom događaju, on kaže da njemu te dve stvari nisu bile toliko zanimljive koliko „slika u javnosti obnarodovanog (bivšeg predsednika Srbije) Tome Nikolića, za koga smo ustanovili da je dobro, diše“.

Druga stvar koja mu je bila zanimljiva je „činjenica da je ovo bila neka vrsta oproštaja od ovog saziva skupštine, to je bilo kao opelo za tu skupštinu“.

„I treće, onaj slabije raspoloženi (predsednik Skupštine i SPS Ivica) Dačić. Čuo sam čaršijske priče da tu nisu odnosi bogzna kakvi, ali ne znam da li je to tačno. Ne da nije ustao (da pozdravi Vučića), već nije ni apludirao, bio je vidno neraspoložen. To verovatno govori o specifičnom položaju u kojem se sada SPS nalazi, što može značiti da možda nije previše željen partner, traga se za nekim novim SPS, kako ja to razumem“, smatra Žanetić.

Komentarišući osam prioriteta, koje je u svom govoru izneo Vučić, a među kojima su borba za Kosovo, nastavak evropskog puta, ali i uzdržavanje od sankcija Rusiji, on kaže da mu to „izgleda kao brojevi na tomboli“.

„Nekada dok sam još radio, objašnjavao sam klijentima da ne može i brzo i kvalitetno i jeftino, može samo dvoje, ne može sve troje. Tako da ovih osam stvari ne može zajedno da se ostvari, a moguće i da je jako teško dve ostvariti, te – ‘videćemo'“, kaže Žanetić.

Dodaje da je njegov utisak da je jučerašnja inauguracija, koju naziva „manifestacijom“ bila, „sticajem okolnosti, jer se odugovlači sa formiranjem nove skupštine, oproštaj od stare skupštine mnogo više nego govor o budućnosti, koja je i daleka i neizvesna“.

Povodom najavljenih dolazaka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i nemačkog kancelara Olafa Šolca sledeće sedmice u Beograd, i da li bi Srbija umesto istorijskog „njet“ obojici mogla da kaže „da“, kao što savetuje Aleksa Đilas, sin Milovana Đilasa, Žanetić u šali kaže da se on zalaže za „princip nevidljivosti“.

„Kad oni dođu i slete u Beograd, mi da vičemo sa aerodroma ‘nije Beograd'“, šali se Žanetić.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO Protesti i parole protiv Vučića ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare