Foto: Kossev

Novih devet poslanika Srpske liste danas je potpisalo zakletvu u kosovskom parlamentu i na taj način praktično donelo odluku o povratku u kosovske institucije. U ovoj zakletvi, između ostalog, piše da će raditi u interesu Kosova i da će poštovati njegov teritorijalni integritet.

U zakletvi piše:

„Ja, poslanik Skupštine Republike Kosova, zaklinjem se da ću časno i predano vršiti svoju dužnost i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih državljana, da ću raditi na zaštiti i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, na zaštiti suverenita, teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, na garanciji ljudskih prava i sloboda, u skladu sa zakonima zemlje“.

zakletva

Da podsetimo, nepunih dve nedelje nakon što su članovi Srpske liste napustili parlament i Vladu Kosova, a povedeni njihovim primerom gotovi svi Srbi napustili zvanične institucije, danas su novi poslanici iz redova Srpske liste bez najave došli u parlament i položili zakletvu.

Iz Srpske liste poričili su da su samo tehnički verfikovali mandate kako bi ih „zadržali u sigurnim rukama“

„Danas je u skupštini u Prištini devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama, i odmah napustilo sednicu skupštine. Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Кurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, ističu oni.

Pročitajte još...

Oni su i ovu priliku iskoristili da napadnu Radu Trajković.

„Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd. Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Кosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava. Na kraju, želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Кurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“, naveli su iz SL u svom saopštenju.

Predstavnici Srba su izašli iz kosovskih institucija zbog odluke prištinskih vlasti da vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice, uručuju opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje.

Srpski deo kosovske policije negodovao je protiv ove odluke, a zatim je suspendovan prvi čovek policijskog regiona Sever Nenad Đurić.

Usledila je ostavka predsednika Srpske liste i ministra u kosovskoj vladi Gorana Rakića, a zatim i Igora Simića u ime njihovih poslanika u kosovskoj Skupštini.

Isto su zatim uradili sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabaši, gradonačelnici sve četiri opštine na severu i šef Regionalne operative Mitrovica Sever kapetan Aleksandar Filipović u ime zaposlenih u kosovskoj policiji, uz poruku “dosta je bilo“. Slika dana bez dileme bili su policajci pored svojih uniformi…

U međuvremenu je srpska strana tražila promenu odluke o tablicama, ali i formiranje ZSO, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom.

BONUS VIDEO: Rakić objavljuje izlazak Srba iz kosovskih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare