Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ, Kossev

Novi poslanici u kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste bez najave su došli i položili zakletvu danas u Skupštini Kosova.

U pitanju je deset kandidata koje je nedavno predložio CIK, odnosno bivšeg poslanika Slavko Simića zamenjuje Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL.

Pročitajte još....

Tekst zakletve koju su danas položili je položena glasi ovako:

„Ja, član parlamenta Republike Kosovo, zaklinjem se da ću časno i verno ispunjavati svoju dužnost i da ću predstavljati narod sa dostojanstvom i da ću raditi u interesu Kosova i svih građana. Da ću se obavezati na zaštitu i poštovanje ustavnosti i vladavine prava, na zaštitu teritorijalnog integriteta i institucionalnog integriteta Kosova, garanciju sloboda i ljudskih prava u skladu sa zakonima zemlje“.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Iz Srpske liste reklisu da su tehnički verfikovali mandate kako bi ih „zadržali u sigurnim rukama“

„Danas je u skupštini u Prištini devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama, i odmah napustilo sednicu skupštine. Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Кurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, ističu oni.

Oni  su i ovu priliku iskoristili da napadnu Radu Trajković.

„Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd. Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Кosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava. Na kraju, želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Кurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“, naveli su iz SL u svom saopštenju.

BONUS VIDEO: Ima li dogovora Beograd – Priština? Novi poslanici Srpske liste preuzeli mandate u Skupštini Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar