Tomislav Momirović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kompanija Mona je kupila oko 60 hektara zemljišta u seoskom području Jagodine, što je dovelo do velikog uznemirenja javnosti, posebno zbog činjenice da je pretežna delatnost preduzeća Mona daleko od poljoprivrede kao Zemlja od Marsa, saopštila je stranka Zajedno.

„Da je ‘Mona’ enormno profitirala ovom kupovinom, govore i uporedni podaci iz objavljenih finansijskih izveštaja. Poređenja radi, ‘Mona’ je za hektar poljoprivrednog zemljišta u Pomoravlju dala oko 1.200 evra, dok je trenutna tržišna cena u selu Siokovac od 4.000 do 5.000 evra po hektaru. Zabrinjava i činjenica da je čak i Grad Jagodina za kupovinu zemljišta istog preduzeća AIK, u Kočinom selu, 2013. godine platio oko 3.100 evra po hektaru. Deset godina kasnije, jedno privatno preduzeće, plaća 2,5 puta manje nego država, uprkos velikoj potražnji na tržištu“, kažu u stranci Zajedno iz Jagodine.

Oni navode da je lokalna javnost s pavom uznemirena pošto nisu jasne namere privilegovanih bogataša bliskih režimu.

„Da li možda trenutno ne profitiraju dovoljno, pa im treba poljoprivredno zemljište iz jagodinskih sela i šta se krije iza kulisa ovakve prodaje. Lokacije zemljišta koje je kupila ‘Mona’ je to što izaziva sumnju, jer se neka sela nalaze i na ‘Rio Tintovoj’ rudnoj mapi koja je bila dostupna javnosti. Javna je tajna da je bilo nekih istražnih radnji u Pomoravlju, daleko od očiju javnosti“, navode iz Zajedno.

Iz jagodinskog povereništva stranke Zajedno veruju da „moramo da prestanemo da se delimo i da se svim snagama suprotstavimo koruptivnom režimu, koji ne brine o gradu ni državi, već isključivo brine o profitu privilegovanih tajkuna“.

„Činjenica je da par hiljada pojedinaca u Srbiji živi svoj život iz snova, zgrće basnoslovno bogatstvo, dok deli između sebe zemlju koja pripada svima nama. Vlast je povukla Zakon o eksproprijaciji, ali je na mala vrata donela Zakon o planiranju i izgradnji, koji investitorima i tajkunima daje veća prava nego ikada do sad. Moramo da se trgnemo iz apatije, inače ćemo se probuditi u tuđoj zemlji“, poručuju iz stranke Zajedno Jagodina.

BONUS VIDEO Porodična firma ministra Momirovića bogatija za 60 hektara zemlje kupovinom preduzeća iz stečaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar