Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia/N1

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković smatra da se država Srbija u slučaju ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze postavila kao podizvođač radova u poslu najprljavije politizacije obaveštajnih kapaciteta.

Ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa kritikama rata u Ukrajini. Kara-Murza je uhapšen 11. aprila 2022. godine, a kako je tada rečeno našem portalu, on je pritvoren nakon što je javno kritikovao režim u Kremlju, koji je nazvao “režimom ubica”.

Šira javnost u Srbiji je za Vladimira Kara-Murzu saznala nakon što je portal Nova.rs objavio da su ruski opozicionari prisluškivani u Beogradu, a sam Kara-Murza je u intervjuu za naš portal opisao i kako su ih pratili dok su on i njegove kolege boravili u glavom gradu Srbije.

Pročitajte još...

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković povodom ovog slučaja za Nova.rs kaže da se ponašamo kao podizvođači radova u poslu najprljavije politizacije obaveštajnih kapaciteta.

„Saradnja obaveštajnih zajednica je smislena jedino ako se poštuju profesionalni standardi, a poštovanje standarda je moguće samo uz dva principa: prvi, da postoji ravnopravnost partnera, a drugi da se podaci koji se razmenjuju odnose isključivo na oblast zaštite državnog, odnosno, javnog interesa. U konkretnom slučaju oba principa su zgažena. Ovakvim postupanjem, naša Služba je prihvatila podređenu ulogu u odnosu na FSB. Ponašamo se kao podizvođači radova u poslu najprljavije politizacije obaveštajnih kapaciteta“, kaže Novaković i dodaje:

„To narušava dignitet i Službe i države. Od OZNE do BIA, naša obaveštajna zajednica nije prihvatila osnovni postulat profesionalnosti: nije posao Službe da brani vlast nego da štiti državu. Predmet pozornosti mora biti bezbednost građana i odbrana javnog interesa, a ne špijuniranje opozicije i borba protiv “unutrašnjeg neprijatelja”. Ovako skandalozno blamiranje BIA bilo je moguće samo u okolnostima u kojima obe službe i BIA i FSB čuvaju filozofiju iz jednopartijskog sistema, a to je pristup koji svaku kritiku vlasti tretira kao izdajničku i nepatriotsku. Svako osporavanje političkih autoriteta doživljava se kao podrivanje stabilnosti sistema, a opozicija je uvek tretirana kao anisistemska pojava. Sve dok je na čelu BIA Aleksandar Vulin, kao verni sledbenik Mire Marković, a na mestu predsednika države Aleksandar Vučić, ministar informisanja iz vremena kada su novinari ubijani, ovakva saradnja dve službe će biti moguća. Za Vučića i Vulina to je možda dobro, ali za Srbiju kao državu je skandalozno i poražavajuće“.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su pratili ruske opozicionare u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar