Cacak protest
Protest u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani čačanskih sela kroz koja prolazi Moravski koridor i auto-put Miloš Veliki organizovali su još jedan protest ispred Skupštine grada nezadovoljni eksproprijacijom zemljišta. Iako je pre dva dana održan sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, većina njih smatra da se radi samo o kupovini vremena pred izbore i da ništa konkretno nije dogovoreno.

Iako ima 80 godina Ljiljana Pavlović poslednjih godinu i po dana provodi po sudovima i na protestima pokušavajući da sačuva ono što je njena porodica decenijama stvarala. Imali su rok od samo dva meseca da napuste domaćinstvo, da pronadju novo, a za oduzetu zemlju dobili su cenu daleko ispod tržišne.

„Ništa nam dali nisu. Mi se sudimo, nismo ništa uzeli. Ukinuli su mi dva puta do kuće, napravili neki koji su samo posuli šoderom. Tokom zime sin je na leđima donosio koncentrat. Nemamo kanalizaciju. Ja žena od 80 godina, dva unuka, snaja i sin moramo da izlazimo napolje da vršimo nuždu. U 21. veku. Koliko smo se vratili nazad. Pitala bih samo našeg gradonačelnika da li je on došao da vidi kako mi živimo. Celo leto smo prašinu i buku preživljavali. Iako smo se iselili stižu rešenja za porez, iako ne koristimo veći deo objekata. To nema nigde, ima smao kod nas u Srba. Idi u druge zemlje, gde god oćeš otiđi lepše će biti i neko će te primiti.. Niko nije došao da pita kako vi živite“ razočarana je Ljiljana Pavlović.

Nova deonica auto-puta od Preljine do Pakovraća duga je 11 kilometara, a na njoj cene za oduzetu zemlju drastično se razlikuju. Meštani tvrde da se funkcionerima SNS-a za ar zemlje plaćalo preko 1.000 evra, a njima deset puta manje.

„Našoj porodici je što u privremenoj, što u trajnoj eksproprijaciji, oduzeto 4,5 hektara zemlje sa prosečnom cenom od 120 dinara po m2. Sa tim novcem ne možemo ništa da kupimo, ni na jedno drugoj lokaciji. Da prevedemo u brojke: za 4,5 hektara dobili bi oko 40.000 evra, koliko godišnje zaradimo od poljoprivrede, a sa tim u Čačku ne možemo da kupimo ni stan od 40 kvadrata. Sa tim je upoznat i gradonačelnik Todorović, koji je dolazio na našu lokaciju, obećao je građanima pomoć ali od toga ništa, nismo se pomerili sa mrtve tačke“ priča Vesna Nešović.

„Imamo parcelu od 17 ari gde se nalazio vinograd sa 400 čokota, vinski podrum, razne voćke, čak i egzotičnih. Sve je to bilo lepo dok nismo dobili rešenja za eksproprijaciju. Način na koji smo dobili ta rešenja je bio veoma stresan zbog veoma nepristojnog ponašanja službenice Džoković. Vrednost je ispod svake cene. Ceo postupak je maltretiraje i prosto se iživljavaju nad ovim narodom. Dolazimo da protestujemo za svoju dedovinu, a sve je to moglo u poštenoj, normalnoj državi da sednemo za astal i da se za deset minuta sve dogovorimo“ kaže Rajko Radonjić.

„Pravda valjda treba da bude za sve ista. Metar kvadratni naše zemlje košta 150 dinara. To su dve vekne hleba. Poješćemo dve vekne hleba danas, a šta ćemo sutra. To je odličan primer koliko vredi naša zemlja. Borićemo se svim silama. Rekli smo i premijerki da se nećemo iseliti. Auto-put je došao do naših kuća i mi nećemo dati da se one sruše. Moraju rešiti naše pitanje“ poručio je Miloš Nikolić.

Kad nisu mogli da se dogovore sa državom građani su pravdu zatražili pred sudom, ali se postupci otežu više od godinu dana, jer lokalna samouprava sudu ne dostavlja traženu dokumentaciju. Hteli su da pitaju danas gradonačelnika zašto, ali je on i danas imao preča posla. Prošli put to je bilo slikanje za TV Pink.

„Pomaka u sudskim postupcima i dalje nema. U suštini svi ovi građani protestuju samo iz tog razloga što se ne dostavlja dokumentacija da se utvrdi prava namena zemljišta nakon čega bi se isplatila pravična naknada. Ne može zemljište u Čačku koštati 200 dinara po m2, a u drugim delovima zemlje nekoliko puta više“ kaže advokat Zoran Pešić.

Sve to predočeno je na sastanku i premijerki Srbije Ani Brnabić, ali nije bilo konkretnih dogovora. Jedino što je izvesno je novi sastanak za mesec dana, kada bi ujedno i kineske kompanije trebalo da nastave gradnju auto-puta ka Požegi.

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 11. februar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare