Za Olivera: 1.000 crvenih linija za 1.000 dana bez odgovora

Politika 14. okt. 202017:58 > 19:00
Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret slobodnih građana organizovao je danas ispred Skupštine Srbije performans povodom 1.000 dana od ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića.

Naime, članovi PSG-a okupili su se oko 17 sati na platou ispred Skupštine Srbije gde će iscrtati 1.000 crvenih linija koje će simbolizovati 1.000 dana od ubistva lidera opozicione stranke Građanska inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ispred kancelarije u kojoj je radio u Kosovskoj Mitrovici, a ubice nisu pronađene.

Ispred parlamenta prisutni su lider PSG-a Pavle Grbović, član Predsedništva PSG Sergej Trifunović i oko dvadesetak članova tog pokreta.

Pavle Grbović i Sergej Trifunović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oni su na ogradi ispred skupštine okačili transparent sa pitanjem: Ko je ubio Olivera Ivanovića?

Govoreći o današnjem performansu, lider PSG-a Pavle Grbović rekao je da je u pitanju „jedan simboličan gest – iscrtavanje 1.000 crvenih linija povodom 1.000 dana od ubistva Olivera Ivanovića“.

Jako je važno, naglasio je on, da pokažemo da u politici postoje neke crvene linije i „da ne možete nekom da upropastite život, porodicu, njegovoj deci život učinite teškim da bi ste vi ostvarili neke političke ambicije ili zarad nekakvog novaca“.

„Na kraju krajeva ne smete da ubijete nekog zbog toga, a kada se to desi, kada politika izađe iz tih okvira onda te crvene linije nisu više samo crvene, one su krvave, one počnu ozbiljno da se izlivaju, kao što se u Srbiji ovih dana ozbiljno izliva jedna količina nasilja i besa koji kulja u ljudima“, naglasio je Grbović.

Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zbog toga, kako kaže, dolazimo u situaciju da ako se ljudi ne slože sa nekom izložbom „misle da imaju legitimno pravo da upadnu, da sruše, da mogu da upadnu u neki drugi prostor kao što je to radio Miša Vacić, da prebiju nekoga, da novinaru zapale kuću ili da išaraju kuću političkom protivniku“.

Ovim performansom pokazujemo da te linije moraju da postoje i da ćemo mi uvek ostati na ovoj strani crvenih linija,  da ih nećemo nikako prelaziti ko god bio sa te druge strane, a oni koji su te crvene linije prešli moraće da se vrate na ovu starnu i moraće zbog toga da odgovaraju, istakao je lider PSG-a, dodajući da će se to desiti pre ili kasnije.

„Možda će proći 1.002 dana i još 1.002 dana ali na kraju krajeva, moraće kao što mi sada podvlačimo crvenu liniju neka druga linija morati da se podvuče i neko će morati da snosi odgovornost za ono što je radio ili nije uradio, a mogao je i morao da uradi“, poručio je Grbović.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Predsednik Odbora za kulturu PSG Vladimir Pajić,  na osnovu čije ideje je i osmišljen ovaj performans, rekao je da je prošlo 1.000 dana od ubistva Olivera Ivanovića, a da još uvek ne znamo pravu istinu i pozadinu svega toga.

„Ovih 1.000 linija, koje izvlačimo i koje ćemo izvući, simbolizuju da je svaki dan koji je prošao a da ne znamo istinu   jedna crvena linija preko koje se prelazi“, rekao je on.

Pajić je dodao da je ubistvo Ivanovića prilično „heroizovano, a tako ne bi trebalo da bude.

„To je  mučko ubistvo sa leđa koje treba što pre rasvetliti“, naglasio je Pajić.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prošlo okupljanje organizovano je prošlog ponedeljka, kada su građani palili sveće u crkvi Svetog Marka u znak sećanja na Ivanovića.

Brojni građani rekli su tada za Nova.rs da je Oliver bio simbol tolerancije, demokratije, veliki borac za istinu i naglasili da će on ostati svetao primer saradnje Srba i Albanaca.

Komentari

Vaš komentar