Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Stranka Zajedno izražava veliku zabrinutost zbog događaja na severu Kosova ocenjujući da je ''teško ne videti da su direktno odgovorni za ovu eskalaciju nasilja, vlast u Prištini predvođena Aljbinom Kurtijem i vlast u Beogradu predvođena Aleksandrom Vučićem''.

“Kurti nema nikakav problem da zloupotrebljava vojsku i policiju za ostvarivanje svojih nacionalističkih ciljeva nepoštujući nikakve dogovore i međunarodne standarde, dok će Vučić uraditi bilo šta kako bi se održao na vlasti tamo gde je još uvek ima“, navodi Zajedno.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je prvo Srbe sa severa Kosova pozvao da napuste institucije, pa zatim da bojkotuju lokalne izbore, onda ih je okupio u Beogradu da ga podrže dok gubi kontrolu nad situacijom.

“To je iskoristio njegov politički drug Kurti i brzo okupirao opštine na severu – sada Vučić poziva narod da golim telima stane u odbranu tih institucija nasuprot specijalaca pod punom opremom“, navodi Zajedno.

U saopštenju se najoštrije osuđuje upotreba sile od strane KFOR-a i kosovske policije.

“Nedopustivo je da KFOR nije uspeo da nađe način da mirno razresi ovu situaciju, kao što je nedopustivo i do krajnjih granica opasno, protivno interesima Srbije i protivno interesima svakog našeg građanina na Kosovu i Metohiji, svako agresivno ponašanje građana prema jedinicama KFOR-a“, navodi se u saopštenju i ocenjuje da će događaji u Zvečanu imati dalekosežne posledice na politički i društveni razvoj kako u Srbiji tako i na Kosovu.

Na severu Kosova već nekoliko dana traju tenzije, a juče je došlo do incidenata između pripadnika Kfor-a i građana. Tom prilikom naćeni su suzavci i šok bombe, a na obe strane ima povređenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar