Aleksandar Vučić na televiziji Pink
Foto: Screenshot TV Pink

Predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao je večeras da mu se čini da svi na Balkanu čekaju drugo poluvreme sa mnogo mržnje, ali da su građani Srbije ti koji moraju da izbegnu rat po svaku cenu. Dodaje da ove godine nije otišao u Srebrenicu jer tamo nije dobrodošao.

Govoreći o  11. julu, Danu sećanja na zločine u Srebrenici koji se dogodio pre 27 godina, Vučić je rekao da je to bio objektivno težak dan, dan teškog zločina nad Bošnjacima.

Vučić je dodao da je ove godine bila žešća kampanja i mnogo više mržnje je bilo usmereno prema srpskom narodu i, kako kaže, „nažalost, više pogrešnog odgovora iz medijskog i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti“.

„U uslovima globalnog rata, jer ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, naravno da dolazi do velikih pomeranja i na ovom području u situaciji koja nije jednostavna. Nažalost, čini se da svi na Balkanu čekaju „drugo poluvreme“, sa mnogo mržnje, ali mi smo ti (građani Srbije) koji moramo da izbegnemo rat po svaku cenu“, istakao je predsednik Srbije gostujući na TV Pink.

Upitan zašto ove godine nije otišao u Srebrenicu, Vučić je rekao da je otišao pre sedam godina i da su tada rekli da je to bila provokacija.

„Šta god da uradite i šta god da kažete nikad nije dovoljno dobro jer Srbija, prema nekim političarima, ne može da bude toliko mala da bi oni bili zadovoljni i koliko god ponižena Srbija bila, to im neće biti dovoljno“, istakao je on.

On je naglasio da moramo da očuvamo mir u regionu i da naš odgovor ne bi smeo da bude „pucanje u noge“.

„Moramo da izbegnemo rat po svaku cenu, moramo da izbegnemo ‘drugo poluvreme'“, ponovio je Vučić.

On je naglasio da ove godine nije otišao u Srebrenicu zato što tamo nije dobrodošao.

A na pitanje zašto se nije oglasio tog dana, Vučić je rekao da je „ćutao zato što šta god da je rekao bio bi izložen napadima jer nije izgovorio magičnu reč koju oni žele da čuju“.

„Od nas ne žele pijetet, već pravne formulacije koje bi politički iskoristili, žele kompenzacione mere i ukidanje Republike Srpske“, upozorio je Vučić govoreći o Srebrenici.

Nisam pozvan na nastavak dijaloga u Briselu

Vučić je rekao da nije pozvan na nastavak dijaloga Beograda i Prištine 19. jula u Briselu, iako se ranije kao mogućnost pominjan sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Niko me nije zvao. Nešto pokušavaju, ali nemam pojma šta pokušavaju“, rekao je Vučić.

Kazao je da će da će se Srbija odazvati tom dijalogu, ali da on „nema mnogo smisla, jer se ‘oni’ spremaju za akciju protiv Srba“.

„Nažalost, mislim da je raspoloženje kod Srba vrlo teško i vrlo loše. Plašim se, a daću sve od sebe i učinićemo sve što možemo da sačuvamo mir“, kazao je on.

Na konstataciju da Srbija još uvek čuva u tajnosti imena četiri zemlje koje su povukle priznanje Kosova, Vučić ističe da „Srbija može još više toga da uradi na tome“.

****

BONUS VIDEO: Srebrenica – sahranjeno 50 ekshumiranih žrtava genocida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare