Aleksandar Vulin i Aleksa Becic
Aleksandar Vulin i Aleksa Bečić Foto:TANJUG/RADE PRELIC/Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin nastavio je javni rat sa predstavnicima vlasti u Crnoj Gori, poručujući predsedniku crnogorskog parlamenta, Aleksi Bečiću da, ako misli da je Kosovo nezavisna država, to javno kaže. On je prokomentarisao i na Bečićev zahtev da Srbija izruči bivšeg predsednika SCG, Svetozara Marovića, navodeći da to "ne zavisi od policije, već od postupaka pred nadležnim sudovima u Srbiji".

Podsetimo, u intervjuu datom Vijestima, predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić izjavio je da srpske vlasti treba što pre da isporuče Svetozara Marovića i istakao kako on nije neprijatelj Srbije, kako je prikazano u medijima.

Bečić je pozvao vlasti u Srbiji da izruče osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, prenose Vijesti. 

„Oni koji sad kažu da nekim od nas treba zabraniti ulazak u prijateljsku i bratsku Srbiju, neka oni samo dozvole gospodinu Maroviću da se vrati tamo gde treba da se vrati i ne brinu o nama. Ja ću uvek biti prijatelj građana Srbije. Neka oni omoguće ostvarenje vladavine prava i da se Marović vrati direktno u Spuž.“

Pročitajte još...

Bečić je ukazao da je Srpska lista učestvovala na izborima na Kosovu, ušla u Vladu Kosova, parlament, polagala zakletvu na Ustav Kosova i slušala himnu Kosova.

„Oni su ‘patriote’, a ja sam ‘izdajnik’.“

„Oni hoće da sačuvaju za sebe otvorena svaka međunarodna vrata. Srbija uvodi sankcije Belorusiji. Ne možete to pročitati u medijima i tabloidima, a nas hoće da uvuku u sukob sa međunarodnom zajednicom i da bi možda olakšali povratak nekima na vlast. To im se neće dozvoliti“, kazao je Bečić.

Reagujući na njegovu izjavu, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar  Vulin je rekao da pitanje izručenja Svetoza Marovića nije u nadležnosti srpske policije, da bi potom optužio Bečića da se krije iza stavova međunarodne zajednice da je Kosovo nezavisna država.

„Da li će Svetozar Marović biti izručen Crnoj Gori ili ne, zavisi od ishoda postupka koji se vodi pred nadležnim sudovima u Srbiji, a ne od policije. Ako gospodin Bečić misli da je takozvano Кosovo država neka to otvoreno kaže i objasni Srbima u Crnoj Gori, a ne da se sakriva iza priče o stavu međunarodne zajednice. I Rusija i Кina su međunarodna zajednica, pa Bečić ne kaže da će uvažiti njihov stav da takozvano Кosovo nije država. Srbi na Кosovu i Metohiji moraju da prežive i ne smeju da dopuste da se o njima odlučuje bez njih, i da je bar jednom obišao Srbe na prostoru КiM, umesto što pravda priznanje takozvanog Кosova, Bečić bi to znao“, rekao je Vulin, da bi se potom osvrnuo i na odnos koji je imao sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem.

„Sa njim sam se slagao i nisam, ali obojica smo mislili da je Srbija majka svih Srba i da im duguje zaštitu, da takozvano Кosovo nije država i da u Srebrenici nije bilo genocida. To smo poslednji put jedan drugom ponovili u manastiru Morača na pomenu ubijenom Pavlu Bulatoviću. Gospodin Bečić ne razume da politika nije razgovor o modi sa Boškom Jakovljevićem, već javna delatnost, u kojoj se svađate i mirite, ali se okupljate oko ideja i principa“, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar