Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto: Printscreen/Tv Pink

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je večeras da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno rešilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi.

Komentarišući „non pejper“, nezvanični dokument upućen zvaničnicima Evropske unije, koji navodno predlaže raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, on kazao da ga ne bi iznenadilo da takav predlog zaista postoji, kao i da bi on tada oslikao „apsolutno licimerje“ zvaničnog Brisela.

„Oni nas na Balkanu doživljavaju kao igračke. Oni koji veruju da nam EU želi nešto dobro, grdno se vara… Na Balkanu se očigledno nacionalna pitanja rešavaju tako što se nacija ujedini u jedninstvenu političku struktura, u jednu državu“, rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Povezane vesti:

Ministar je dodao i da je njegovo mišljenje da „Srbi treba da imaju jedinstvenu državu“, a ne Vlade Srbije ili predsednika Aleksandra Vučića.

Komentarišući kritike plana o raspadu BiH i ujedinjenja RS i Srbije, Vulin je rekao da su u pitanju stavovi „slučajnih Srba“, koji se unapred odredjuju protiv ideja koje su dobre za Srbiju.

„Kad se srpsko tkivo cepa to je ispravno, a sada, kada postoji ideja da bi Srbi trebali da se ujedine to se mora sprečiti“, smatra Vulin.

On je rekao i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Dejtonski sporazum, ali da i tamošnji političari govore da je to nefunkcionalna država.

„Dobro je pitanje da li oni žele da žive zajedno, ili su to nametnuli moćni stranci… Ne pada mi na pamet da se mešam, ali mora da ostane u okviru mandata Dejtonskog sporazuma. Nju čine dva entiteta i tri naroda“, ocenio je Vulin.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je „non pejper“ koji su preneli slovenački mediji „probni balon“, na osnovu kog će se kreirati analize, na osnovu reakcija javnosti i političkih aktera.

„Svi ozbiljni pravnici i političari saglasni su da BiH (ne funkcioniše). Dejtonski sporazum je bio koristan da se postigne mir, da se razuražaju vojske sva tri naroda“, kazao je Vulin.

On je dodao i da je potpuno neprihvatljivo da se ujedno rešavaju sudbine BiH i Kosova i Metohije.

„Dejtonski sporazum se može menjati samo kad se usaglase velike sile, a videli smo da je Rusija protiv. Kosovo je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN. To su dve odvojene stvari. Ja jesam za principijelnu podelu ali Republika Srpska mora dobiti 49 odsto teritorije i imati izlazak na Jadransko more“, kazao je Šešelj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare