Đorđe Vukadinović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Priča o nekoj enormnoj popularnosti Aleksandra Vučića je pomalo mit. Sa svim resursima kojim raspolaže, pravo je čudo da taj rejting nije i mnogo veći. No, razume se, ovih tridesetak odsto (od ukupne populacije) koji ga obožava deluje impresivno kad se uporedi sa 'mrtvim morem' koje je Aleksandar Vučić napravio od srpske političke scene", naveo je u intervju za Danas Đorđe Vukadinović, bivši poslanik i jedan od osnivača Ujedinjene opozicije Srbije.

„Sve i svako ko se pojavi, bilo u SNS, ili u javnosti, a učini se makar potencijalno opasnim u smislu da bi mogao steći neku ozbiljniju popularnost, automatski postaje predmet najstrašnijeg medijskog pogroma i demonizacije. Između ostalog, i zbog toga ne mislim da treba previše žuriti sa lansiranjem predsedničkog kandidata – čak i da ga Udružena opozicija Srbije ima“, rekao je, između ostalog, Vukadinović u intervju za dnevni list Danas.

On je istakao da ne veruje da će režim dozvoliti bolje medijske i izborne uslove, već da će na to biti, kako kaže, prinuđe političkim pritiskom.

„Zato treba odlučno insistirati na skupu konzistentni neprestano podsećati i domaću i stranu javnost da stanje nije normalno, niti regularno. Mislim da Vučić neće smeti sebi dozvoliti luksuz još jednih izbora bez opozicije“, kaže Vukadinović.

PROČITAJTE JOŠ...

Na pitanje da li je odluka da u UOS-u nema mesta za one stranke i pokrete koji su učestvovali na izborima, a nikada nisu sarađivali sa Vučićevim režimom, Vukadinović kaže da je samo učešće na izborima kakvi su bili junski, neka vrsta saradnje sa režimom.

„No, slažem se to da isključivost nije dobra. I lično sam za što šire udruživanje. Ali, isto tako, nema smisla ni da odmah na početku na brod kojeg čekaju teške bure i iskušenja svesno ukrcavate putnike za koje znate da će ga potopiti na prvom iskušenju. Ili, evo, da ostavimo metafore: vi imate npr. ljude iz Pokreta slobodna Srbija koje je pre nekoliko meseci aktuelno rukovodstvo PSG-a izbacilo iz stranke sa najstrašnijim optužbama da „šuruju sa Vučićem“ („uzeli pare“) i da „hoće da idu na izbore“. I ja sada treba od tih ljudi da tražim da se oni saglase da taj isti PSG, sa istim tim rukovodstvom, postane član Udružene opozicije Srbije“, upitao je on.

Vukadinović smatra da je Vučić, jureći 50 odsto izlaznosti malo preigrao i potopio praktinčno sve koji bi mu mogli poslužiti za skupštinsku simulaciju „pluralizma i demokratičnosti“

„Tako da sada ima problem na više strana. Fikusi su ljuti i nezadovoljni, a po evropskim medijskim i političkim krugovima su sve glasnije kritike na račun njegove autoritarnosti i parlamenta bez opozicije“, poručuje on, a prenosi Danas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare