Nataša Vučković
Nataša Vučković Foto: Fondacija Centar za demokratiju

Informacija da zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novog poglavlja, odnosno jednog od klastera po novoj metodologiji, za Srbiju je vrlo loša vest“, izjavila je izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.

Vučković je podsetila da ni prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

Prema njenom mišljenju, ovo je sada već sistematsko usporavanje evropskih integracija i pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, što potvrđuje da reformski procesi u Srbiji ne napreduju, što treba razumeti kao ozbiljnu opomenu od strane EU.

„Nadali smo se da će neko poglavlje odnosno klaster biti otvoreni jer znamo da je nekoliko pregovaračkih pozicija pripremljeno u prethodnom periodu, između ostalog npr. i za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Svako otvaranje poglavlja je dobro za građane Srbije, a svako odugovlačenje sa otvaranjem takvih poglavlja zapravo šteti građanima i građankama Srbije“, navela je Vučković u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da je ključna tačka kritike EU stanje u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, kao i potpuni zastoj u političkom dijalogu.

„Ne može zemlja da ide napred u procesu pristupanja i približavanja EU ukoliko ima ovu vrstu političke polarizacije i nedostatka političkog dijaloga, sa neefikasnim parlamentom, odnosno parlamentom koji zapravo ne ostvaruje svoju funkciju da predstavlja sve građane Srbije“, poručila je Vučković.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar