Tačno u 10.50 počeo je prenos otvaranja dela puta Moravskog koridora od Pojata do Makrešana, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poseban televizijski program, kompletna novinarska ekipa na terenu i celo prepodne na kanalu koji ima svako ko poseduje televizor rezervisano za najvažniju političku figuru u državi. Svi koji su pomislili da je, kao po običaju, ovo bio današnji program televizije Pink - nije mnogo pogrešio, jer se i tamo prenosilo otvaranje. Međutim, verovatno niko nije prvo pomislio na RTS - a upravo je ovo scena koju su građani mogli da gledaju na javnom servisu sve do 12.56 časova.

„Poštovani gledaoci, dobar dan, pozdravljamo vas iz studija 10 Radio-televizije Srbije. Počinje specijalna emisija povodom otvaranja prve deonice Moravskog koridora.“

Tako je jutros počela specijalna emisija, nakon pompezne uvodne špice na kojoj su se videli delovi puta.

Inače, u programskoj šemi ova emisije je zavedena kao „Vesti“.

PORČITAJTE JOŠ

Do sada su građani već navikli na sledeći scenario: uključuju TV, neki i uz prvu jutarnju kafu, a na kanalima sa nacionalnom frekvencijom vidi se samo jedan lik – Aleksandar Vučić. Prorežimski mediji na čelu sa Pinkom govoto religiozno prenose konferencije, obilaske i otvaranja na kojima se pojavljuje predsednik Srbije, a gledaoce to više ni ne čudi. Međutim, situacija u kojoj RTS sate svog programa posvećuje otvaranju delu auto-puta graniči se sa bizarnim.

Pored studijskog programa uživo, reporteri javnog servisa raspoređeni su na četiri lokacije sa kojih izveštavaju.

Inače, poslovanje RTS-a, kao javnog servisa koji delimično finansiraju svi građani koji plaćaju struju, jer u računu postoji stavka u iznosu od 299 dinara, a koja je namenjena upravo finansiraju RTS-a, regulisano je Zakonom o javnim medijskim servisima.

Prema tom Zakonu, u Članu 4, između ostalog se navodi da se rad javnog medijskog servisa zasniva na načelu nepristrasnog informisanja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, postavlja se pitanje koliko je nepristrasno posvetiti dva sata programa događaja u čijem centru nije sam događaj, već jedan čovek, koji je u očiglednoj predizbornoj kampanji.

Čak i u Dnevniku posle posebne emisije, prva vest bila je upravo o predsednikovom otvaranju koridora.

Inače, događaju su, osim Vučića, prisustvovali, između ostalih, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, premijereka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Goran Vesić i Bratislav Gašić.

Dodik, „Đilas ako hoćeš“, regler

Nedavno je RTS dospeo u žižu javnosti nakon gostovanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je, neposredno pre početka emisije „ćaskao“ sa voditeljem, a njihov razgovor dospeo je na društvene mreže. Inače, Dodik je tada rekao da su Đokovići „teški“ i „ciganija“. Nakon objavljivanja snimka, uprava RTS je zahtevala da se ovim slučajem pozabave MUP i BIA.

Pre samo tri godine, bivša novinarka javnog servisa Nada Gogić ugostila je tadašnjeg predsednika Skupštine Ivicu Dačića, a na mrežama se pojavio snimak razgovora između njih dvoje koji se odvijao za vreme reklama.

Foto:Screenshot/RTS

Razgovor je tekao ovako:

„Hoćeš…? Imam sad o ovome, pa da nastaviš o Zorani i Bajatoviću“, izgovara ona, dok Dačić odgovara:

„Neću bre, kakav Bajatović“.

„Ajmo onda Vašingtonski sporazum i izbori na Kosovu. Đilasa ako hoćeš pomeni“, sugerisala je voditeljka RTS uz osmeh Dačiću, a on je dodao:

„Ja mislim da Đilasa nisam ni spomenuo uopšte večeras“, rekao je predsednik skupštine, a voditeljka je kazala:

„Nisi, ali Tadića jesi“, i opet prasnula u smeh, a zatim se Dačić nadovezao rečima:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare