Istoričar Milan St. Protić ocenio je da je iluzija da će formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) pomoći boljitku života Srba na Kosovu.

„Tamo nema boljitka za Srbe, šta god da se dogodi. I da ta ZSO bude ‘država u državi’ opet život Srba na Kosovu biće tragičan kakav je sad“, rekao je Protić u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

On je ocenio i kako je formiranje ZSO samo „mamac“ za srpsku stranu.

„Ne vidim da smo nešto dobili. ZSO, na kojoj se insistira od samog početka, samo je jedan mamac na koji su se naše vlasti uhvatile, zato što misle da iz toga može da proistekne neki boljitak života Srba na Kosovu i da to eventualno bude neki kanal kojim će država Srbija imati kakav takav uplit u političko odlučivanje na Kosovu“, izjavio je Protić.

On je kritikovao i „licemerje vlasti u Srbiji“ koji narod na Kosovu, pogotovo ispod Ibra, „drži kao taoce svoje politike i tvrdoglavosti“.

„Rone krokodilske suze kada tamo pucaju na neke dečake ili prebiju neki nedužni živalj, ali to nije briga za taj narod. Zarad teritorije i ovi desničari i ovi na vlasti ne daju ni pet para za život tih nesrećnih Srba tamo, već naprotiv insistiraju na tome da oni ostanu tamo“, rekao je Protić.

Protić je istakao i da je evropski predlog o Kosovu prihvaćen od strane onog „ko drži apsolutno vlast u Srbiji i ko je tim činom preuzeo obaveze koje se odnose na našu državu“.

On je naveo i da „niko u ovom trenutku ne traži učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, niti formalno priznanje“.

„Pitanje učlanjenja Kosova u UN je u ovom trenutku nemoguće i ne zavisi od Srbije. Da li može neko sada da zamisli da će Rusija u Savetu bezbednosti glasati zajedno sa Amerikancima, Francuzima i Englezima? To pitanje je apsurd u ovom trenutku“, rekao je Protić.

Pogledajte celo gostovanje na početku vesti.

***

BONUS VIDEO – Tumačenja dan treći, šta je pravno obavezujuće za Srbiju