Foto:Nemanja Jovanović

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i glavni partijski operativac Aleksandra Vučića izjavio je gostujući u jednoj emisiji da ne razume šta je demokratija. Ove epizode iz Glišićevog političkog života koja se dogodila pre dve godine setili su se tviteraši i podelili je danas na Međunarodni dan demokratije.

„Ja nikad taj pojam demokratije nisam apstraktno doživljavao. Mislim da je to neka reč koja je nama ovde nametnuta. Za mene su poštenje, rad rezultati reči koje treba da budu parametri. Demokratija, stvarno ne razumem šta je to. Demokratija je više fraza koja nam je nametnuta spolja i kojom mlati ko god stigne“, izjavio je Glišić u gostovanju na jednoj lokalnoj televiziji.

S obzirom na to da su predsedniku njegove partije puna usta demokratije može se u Glišićevskom maniru reći da sada naprednjaci mlate demokratijom. Šalu na stranu imajući u vidu stav Glišića ne čude ocene da Srbija ne zadovoljava evropske demokratske norme i da joj pod Vučićevim vođstvom nije mesto u EU.

Generalna skupština UN je 2007. donela odluku o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obelažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana demokratije usvojena je konsenzusom u Generalnoj skupštini UN

Tada je potvrđen stav da je „demokratija univerzalna vrednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare