Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas, na sastaku sa delegacijom Privredne komore Španije, koju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Marija Rejes Maroto, premijeru te zemlje Pedru Sančezu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uputio mu poziv da ponovo poseti Beograd.

Zvaničnici dve delegacija razgovarali su o trgovini, investicijama i perspektivama za unapređenje ukupne ekonomske saradnje, a Vučić je poželeo dobrodošlicu španskim kompanijama i pozvao ih da još više ulažu u Srbiju.

Robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je za osam meseci 2022. godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine u iznosu od 811 miliona evra, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Vučić je istakao činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u proteklih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u istom periodu plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen izahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata.

PROČITAJTE JOŠ

Privrednici iz Španije pokazali su interesovanje za otvaranje pogona u Srbiji u oblasti tekstilne i odevne industrije, kao i za nastavak investiranja u obnovljive izvore energije, a kao perspektivne oblasti za dalju saradnju navedene su i saobraćajna infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam, sa fokusom na većoj promociji turističke ponude Srbije na španskom tržištu.

Vučić je ukazao na to da postoji interes za većim učešćem španskih kompanija u investicionom aktivnostima u Srbiji uz konstataciju da se Španija sa uloženih 173 miliona evra, u periodu od 2010. godine do danas, nalazi na 27 mestu stranih investitora.

Posle sastanka, u prisustvu Vučića, potpisani su Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Španije, kao i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Srbiji.

BONUS VIDEO: Vučić poslao Anu Brnabić u Berlin, a on „zabio glavu“ u Pasuljanske livade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar